Kuşların Çağrısı: Özün Gürleşmesi Üzerine Bir Yolculuk
2026 1. kitabı
Okunma: 07 Mart 2026 00:00
Kuşların Çağrısı Kuşlar özgürlüğün sembolüdür. Ancak özün gürleşmesi için Beşer Ağacı’nın dallarının yeşerip gür-leşmesi gerekirdi. Kuruyan dallar yeniden serpilmeli ki; ispinozlara, martılara, ebabillere, sakalara, sığırcıklara ve güvercinlere güvenli bir yuva olabilsinler. Fıtrata en uygun olan, özün ta kendisi olan denge buydu: Kuşlar, konacak bir dalları yani ağaçları olmadan özgürleşemezler, yaşayamazlar. İbrahim’in, Abdullah’ın, Süleyman’ın ve Asiye’nin bu macera yüklü yolculuklarında haz ve hız çağının tüketim kültürüne inat öze ait sorular sordukça ve dallara can suyu olan cevaplar bulundukça kuşların kanat sesleri çoğalıyor, kuruyan dallar ise o eski, gür ve canlı günlerine geri dönüyor. Çocukların zihnindeki boşluklar da yerini sarsılmaz bir güvene ve berraklığa bırakıyordu. Tüketim kültürünün kuruttuğu bu kökler için bu kitap, nefes alma durağı. Çünkü biliyoruz ki kaliteli sorular sormaktan vazgeçmediğimiz sürece beşer ağaçı tamamen kurumaz ve hiçbir kuş yuvasız kalmaz. Günümüz dünyasında yalnızlaşan ve birey olarak kalan insanın ne yapacağını şaşırması ve kafasının karışıklığını ancak özünü gürleştirerek içindeki beşer ağacını yeşerterek giderebilir. İşte kitap; altı büyük dal ve altı kuş ile iman esaslarını birleştirerek bu kafa karışıklığını çözüyor. Her bir kuş, insanın iç dünyasındaki farklı bir fırtınayı dindiriyor: İspinozla varlığın kaynağına tutunup sahipsiz olmadığını anlıyor insan. Martıların rehberliğinde kendi rotasını çiziyor, ebabil ile hakikatin sesini duyuyor. Saka kuşu ile yalnızlığından sıyrılırken, Sığırcığın fısıldadığı sonsuzlukla gelecek kaygısını yeniyor. Güvercin ile haz ve hız dünyasından çıkıp teslimiyetin huzurlu limanına sığınıyor insan. Son olarak kuşların çağrısına kulak verin. Çünkü o kuşlar, sizi kendi özünüzdeki gerçek özgürlüğe kavuşturacaktır.
Kuşların ÇağrısıŞeyma Betül Doğan · Server Yayınları · 202567 okunma