2026 40. kitabı
Okunma: 08 Mart 2026 16:04
Marina Fisher Ne Saklıyor? Cara Hunter Dedektif Adam Fawley Serisi Ah bu seri… Gerçekten seviyorum ama bu kitapla biraz inişli çıkışlı bir ilişki yaşadık diyebilirim. Öncelikle konunun ters köşe tarafı çok iyiydi. Üniversitede 23 yaşında, 1.85 boylarında bir erkek öğrencinin; 42 yaşında, 1.52 boyundaki kadın profesörünü tacizle suçlaması… Daha en başta kalıpları kıran bir kurgu var. “Alıştığımız hikâye” diyorsun ama değil. Bu açıdan Hunter yine cesur ve tartışmalı bir meseleye el atmış. Ama… (evet o ama geldi) Seri zaten kalabalık bir ekibe sahipken bu kitapta bir de ekstra ekip giriyor işin içine. İsimler, unvanlar, benzer karakterler derken ilk yarıda ciddi anlamda “kim kimdi şimdi?” moduna girdim. Zaman geçişleri, podcast bölümleri, iki ayrı soruşturma derken kafam bayağı karıştı. Özellikle ilk 200 sayfa biraz sabır istiyor. Bir yanda Morgan’ın iddiası ve Marina Fisher soruşturması, diğer yanda Gavin meselesinin gölgesi… Gavin’in “ya suçsuzsa?” diye yürütülen BBC podcast’i ve Alex’in 8 aylık hamile haliyle yaşadığı korku… İşte bu kısım beni gerçekten gerdi. Adam Fawley’nin karısına yapılan saldırının geçmişten çıkıp tekrar kapıya dayanması çok iyi bir hamleydi. Özellikle Adam’ın bu kez sanık konumuna düşmesi… İşte orada kalbim sıkıştı. Seri boyunca güçlü gördüğümüz karakterin bir anda savunmasız kalması etkileyiciydi. Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim: Bu kitapta Adam biraz geri planda kalmış gibi hissettim. Soruşturmanın beyni o değilmiş gibiydi bazı yerlerde. Hatta çözümün neredeyse Alex’e kalması beni hafif hayal kırıklığına uğrattı. Adam Fawley serisi okuyorum ama Adam biraz figüran gibi kalmış hissi verdi. Bir de şu isim meselesi… Artık gerçekten söylemek istiyorum: Orijinal isimler neden çevrilmiyor? Kitap isimleri hikâyeyle bu kadar uyumsuz olmak zorunda mı? Bazen gerçekten YouTube clickbait başlığı gibi duruyorlar. Bu kitapta o kopukluk iyice gözüme battı. Ama tüm bu eleştirilere rağmen şunu inkâr edemem: Cara Hunter katmanlı kurgu işini gerçekten çok iyi yapıyor. Ben bu seri için hep “matruşka bebek” benzetmesini yapıyorum. Bir vakanın içinden başka bir vaka, onun içinden başka bir sır çıkıyor. Masum görünen herkesin altından başka bir hikâye çıkabiliyor. Bu örümcek ağı gibi genişleyen yapı beni hâlâ etkiliyor. Podcast metinleri, medya paylaşımları, resmi tutanaklar… Bu formatı seviyorum çünkü gerçek bir soruşturma dosyası okuyormuşum hissi veriyor. Bazı okurlar için karmaşık olabilir ama bana göre serinin imzası bu. Sonuç olarak: Beğendim mi? Evet. Bayıldım mı? Hayır. Daha fazlasını bekler miydim? Kesinlikle. Seri içinde bir “geçiş kitabı” gibi hissettirdi bana. 6. kitap için taşları döşeyen bir hazırlık kitabı. O yüzden finali merak duygusunu diri tutarak bitiyor. Adam Fawley serisini seviyorum. Karakterlerle bağ kurdum artık. Onları bırakmak istemiyorum. Ama bu kitapta biraz daha odaklı, daha tok bir kurgu isterdim. Beklentiyi rölantiye alırsanız üzmeyen, akıcı, merak dozu yüksek bir polisiye sizi bekliyor..
Marina Fisher Ne Saklıyor?Cara Hunter · Olimpos Yayınları · 202587 okunma