·168 syf.····Okunma: 08 Mart 2026 00:00 Bu kitap tarih boyunca kendi yolunu çizmiş, kalıpları kırmış ve pes etmemiş kadınların hikâyelerini anlatıyor. Bilimden sanata, siyasetten günlük hayata kadar farklı alanlarda iz bırakmış kadınların hayatlarına kısa kısa tanıklık ediyoruz.
Ben bu kitabı okurken açıkçası biraz utandım. Çünkü kitapta tanımadığım o kadar çok harika kadın vardı ki… Normalde araştırmayı, yeni şeyler öğrenmeyi çok seven biriyim ama kendime sürekli şu soruyu sordum: “Ben neden bu kadınları daha önce araştırmadım?”
Çünkü tarih boyunca “deha” denildiğinde çoğu zaman akla hep erkekler geldi. Filozof, biliminsanı, pilot, siyasetçi, profesör vs... Bu mesleklerde kadınları görünce hâlâ şaşıran insanlar var. Hatta bazı dar görüşlü insanlar bu meslekleri kadınlara yakıştıramıyor bile. Ama bu kitap bana bir kez daha gösterdi ki kadınlar aslında her alanda var olmuş, üretmiş, mücadele etmiş ve dünyayı değiştirmiş.
Bugün Dünya Kadınlar Günü. Ama ben hep şunu düşünüyorum: Kadınlar sadece bir gün hatırlanmamalı. Kadınların emeği, mücadelesi ve gücü yılın her günü hatırlanmalı. Bu konuda Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği değer çok kıymetli. Dünyanın birçok yerinde kadınlar hâlâ temel hakları için mücadele ederken, Atatürk yıllar önce Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkını verdi ve kadınların toplumda eşit bir şekilde yer alması gerektiğini savundu. Ben bir kadın olarak onun açtığı yolda yürüyebildiğimiz için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu yüzden Atatürk’e içten bir teşekkür borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Onun kadınlara verdiği değer ve güven benim için her zaman çok kıymetli olacak. Kadınların bugün sahip olduğu birçok hak için Mustafa Kemal Atatürk’e gerçekten minnet duyuyorum.
Kadınlar gerçekten güçlü. Tarihte, bilimde, sanatta, hayatın her alanında iz bırakmış sayısız kadın var. Belki çoğunun adını bilmiyoruz ama onların mücadelesi bugün hâlâ bize ilham veriyor. Kadınlar güçlüdür, üretkendir, dünyayı değiştirir.
İyi ki kadınlar var.