Küçük İnsanların Büyük Kıyameti
2026 108. kitabı
Dünya bazen koca bir boşluk değil, daracık bir odada dönüp duran, vızıldayan ve insanın huzurunu kaçıran bir "sinek azabı"dır. Murat Uyurkulak, bizi o bildiğimiz büyük kahramanların değil; yenilmişlerin, tutunamayanların, kıyıda köşede kalmışların ve hayata karşı mağlubiyeti peşinen kabul etmiş ama onurunu bırakmamış insanların dünyasına çağırıyor. Bu kitap, sadece bir anlatı değil; bir coğrafyanın, bir sınıfın ve bir ruh halinin epik olmayan ama destansı bir ağıtıdır. ​Vızıltının İçindeki Feryat ​Sinek Azabı, ismindeki o "küçük" ama "bitmek bilmeyen" rahatsızlıkla başlar. Uyurkulak’ın karakterleri, büyük devrimlerin ya da görkemli aşkların değil, gündelik hayatın o boğucu sıradanlığının altında ezilirler. Fakat bu ezilme, bir teslimiyet değil; hayata karşı savrulan okkalı bir küfür, bir itirazdır. Yazar, sokağın dilini edebiyatın o steril koridorlarına taşırken, aslında hayatın kendisinin ne kadar kirli, ne kadar kanlı ama bir o kadar da yaşanmaya değer olduğunu hatırlatır. ​Dilin Öfkesi ve Şiiri ​Uyurkulak’ın kalemi, bir neşter gibidir; yarayı gizlemez, tam aksine onu açar ve içindeki iltihabı gösterir. Argo ile şiiri, şiddet ile merhameti aynı cümlede buluşturur. Onun dünyasında trajedi, mizahla kol kola yürür. Okuyucu gülerken bir anda boğazında bir düğüm hisseder; çünkü o vızıldayan sinek, aslında bizim kendi vicdanımızdır. ​"Dünya soğuyordu, insanlar eksiliyordu ve geriye sadece o bitmek bilmeyen uğultu kalıyordu." ​Bir Aidiyet ve Yersizlik Hikayesi ​Kitap boyunca karakterlerin peşinden sürüklenirken, aslında hepimizin ortak hikayesini okuruz: Bir yere ait olamamanın, kök salamamanın ve sürekli bir "azap" içinde debelenmenin hikayesi. Uyurkulak, Anadolu’nun o tozlu yollarından büyük şehrin kaotik arka sokaklarına kadar, insanın nerede olursa olsun kendi içindeki o sineği susturamadığını anlatır. ​Velhasılkelam ​Sinek Azabı, modern insanın ve bu toprakların insanının bitmek bilmeyen o içsel huzursuzluğunun haritasıdır. Büyük cümleler kurmadan, büyük hakikatlerin altını çizen; okuyucunun yüzüne sert bir rüzgar gibi çarpan bir metindir.
Duygu ve Düşünce
Sinek AzabıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2023264 okunma