Dünya, bir yanda makinelerin ve paranın sağır edici gürültüsüyle sarsılırken; José Enrique Rodó bizi yaşlı bir öğretmenin, "Prospero"nun veda dersine davet ediyor. Rodó, Shakespeare’in Fırtına oyunundaki iki karakteri, Ariel ve Caliban’ı alıp onları birer varoluş sembolüne dönüştürür. Ariel; zekayı, asaleti, sanatı ve ruhun yüceliğini temsil ederken; Caliban, kaba kuvvetin ve sadece fayda gözeten maddeciliğin karanlık yüzüdür.
Faydacılığa Karşı Güzelliğin İsyanı
Ariel, Latin Amerika gençliğine yazılmış bir açık mektuptur. Rodó, o dönemde hızla yükselen Kuzey Amerika tipi "faydacılığa" (utilitarizm) karşı bir uyarı levhası diker. Hayatın sadece üretmek, tüketmek ve zenginleşmekten ibaret olmadığını; asıl zenginliğin içsel bir disiplin, estetik bir kaygı ve entelektüel bir hürriyet olduğunu savunur. Ona göre, bir toplum sadece karnını doyurarak değil, ruhunu besleyerek medenileşir.
Gençliğin ve İdealizmin Manifestosu
Kitap, gençliği "yaşamın baharı" olarak değil, "yaşamın mimarı" olarak görür. Rodó, idealizmin bir hayalperestlik değil, aksine gerçeği dönüştürecek tek güç olduğunu söyler. Caliban’ın kaba iştahına yenik düşmek, insanın kendi kutsallığına ihanet etmesidir. Ariel, okuyucuyu her türlü dar kalıptan sıyrılmaya ve "kendini inşa etmeye" çağırır.
"Gençlik, geleceğin tohumu değil, bizzat kendisidir."
Estetik Bir Politika
Rodó için politika, sadece bir yönetim biçimi değil, bir "karakter terbiyesi"dir. Demokrasinin, liyakatle ve estetikle taçlandırılmadığı sürece sıradanlığın diktatörlüğüne dönüşeceğini savunur. Bu yüzden Ariel, elinde bir kılıç değil, bir meşale tutar; amacı yıkmak değil, aydınlatmaktır.
Velhasılkelam
Ariel, modern dünyanın o boğucu pratikliğine karşı, insanın içindeki o saf ve dokunulmaz cevheri koruma çabasıdır. Maddi başarıların gelip geçici, ancak kültürel ve ruhsal mirasın ebedi olduğunun kanıtıdır.