2026 16. kitabı
Okunma: 08 Mart 2026 19:33
Yüz otuz dört sayfalık bir kitapla Türk kültür ve mitolojisini öğrenmemiz mümkün olmasa da önemli konular belli başlıklar altında toplanıp,bu başlıklar biraz açılarak okuyucuya sunulmuş.Şöyle kabataslak Türklük üzerine bilgi edinmek isteyenler için okunabilir. Önsözde yazarın da belirttiği gibi,Türk kültür ve mitolojisine dair verilerin çok az olması elimizde çok sınırlı bilgi olmasına sebep olmaktadır.Bunun en temel iki sebebinin Türklerin çok geniş bir alana yayılmış olması ve İslamiyet’in kabulüyle hem başka bir medeniyet içine girmiş olmaları hem de millet düşüncesinden ümmet düşüncesine geçmiş olmaları gösterilmekte.Ve tabii ki Türk yöneticilerin geçmişleriyle ilgili bilgi ve araştırmalarını kayıt altına almayı ihmal etmiş olmaları da bugün elimizde az veri olmasının önemli sebeplerinden. Kitapta geçen Uygurların Yaratılış Destanı,okuduğunuzda size çok tanıdık gelecek.Bunun dışında Türklerin önemli destanları olan Türeyiş Destanı,Bozkurt Destanı da bu soyun ortaya çıkışıyla ilgili küçük bilgiler verecek.Gök Tengri inancı ve Şamanlık ile ilgili yine kısa bilgilere ulaşabileceksiniz. Oğuz Kağan Destanı,Alp Er Tunga Destanı,Göç Destanı gibi Türklerin en bilinen destanları ile Umay Ana,Yer-Su gibi tanrıçalar da kısa kısa anlatılmış kitapta. Şöyle bir bildiklerimizin üzerinden geçelim,biraz da üstüne birkaç bilgi ekleyelim diyenler için bir çay içiminde okunabilecek bir kitap.
Türk MitolojisiMerve Köken  · Karakarga Yayınları · 2021381 okunma