Soralım...
İnsan, evreni anlamlandırmak mı ister; yoksa sadece bizim için anlamlı görünmesini mi?
İnsan evrene baktığında çoğu zaman sadece olanı görmekle yetinmez; gördüğünün ne anlama geldiğini de düşünmeye başlar. Bu yüzden insanın içinde evreni gerçekten anlamaya yönelik bir merak olduğu söylenebilir. İnsan neden var olduğunu, dünyanın nasıl işlediğini, hayatın bir amacı olup olmadığını sorgular. Bilim, felsefe ve din gibi alanlar da biraz bu meraktan doğmuş gibi görünür. Bu açıdan bakıldığında insanın, evrenin arkasındaki düzeni ya da anlamı keşfetmek istediği düşünülebilir. Ama diğer taraftan insanın tamamen belirsiz ve anlamsız bir dünyada yaşamakta zorlanabileceği de düşünülebilir. Böyle bir durumda insanın, yaşadığı dünyayı kendisi için daha anlaşılır ve yaşanabilir kılmak amacıyla bazı anlamlar yüklediği de söylenebilir. İnsan bazen olayları bir amaçla ilişkilendirir, tesadüfleri bir hikâyeye bağlar veya hayatına değerler ve hedefler vererek dünyayı kendisi için daha anlamlı hale getirir. Bu yüzden insanın evrenle kurduğu ilişki belki de tek taraflı değildir. Bir yandan evrenin gerçekten ne olduğunu anlamaya çalışan bir yönü varken, diğer yandan da gördüğü dünyayı kendi bakışıyla anlamlı hale getirmeye çalışan bir yönü olduğu düşünülebilir. Yani insan hem anlamı arayan hem de bir ölçüde anlam kuran bir varlık gibi düşünülebilir.
Önceki 1 yanıtı göster
Quintessentia
Quintessentia
haklısınız hocam. Yine çok güzel bir bakış açısı kazandırdınız teşekkür ederim.🥰