Laszlo Krasznahorkai – Savaş ve Savaş
90’lı yıllarda Macaristan’da arşivcilik yaparak sıradan bir hayat süren Korin, tasnif ettiği belgeler arasında bambaşka bir metne rastlar. Dünya çapında okurlara dokunan, yoğunluğu ve sarsıcı gücüyle neredeyse baş döndüren dahice bir metindir bu.
Korin bu metni sabahlara kadar defalarca okumuş, okumuş, okumuştur. Aynı sabah, şafak sökerken kendini bir karara varmış halde bulur. Bu metin arşivin tozlu raflarında çürümeye bırakılmayacaktır. Bu olağanüstü el yazması, hak ettiği sonsuzluğa armağan edilmelidir.
Dönemin şartlarında bunu ülkesinde gerçekleştirmesi mümkün olmadığından Korin, her şeyi geride bırakır ve soluğu ABD’nin New York eyaletinde alır.
Bu yazmalar, tarihin kritik eşiklerinde ortaya çıkan beş adamın yaşamını ve düşünce dünyasını anlatmaktadır. Hikâye batan bir gemiden Kommos adlı adaya çıkan bu adamlarla başlar: Kasser, Falke, Bengazza, Toot ve Mastemann.
Dördü her zaman birlikte kalan bir dostlar grubudur. Mastemann ise bir görünüp bir kaybolur. Fakat varlığı ve ortaya çıkışı her seferinde kritik anlara denk gelir; olayların akışını değiştiren gizemli bir kırılma noktası gibi belirir.
Korin bu dörtlüye — hatta belki de bu beşliye — bütün kalbiyle bağlanır. Tarihin ince detaylarını, Roma İmparatorluğu’nu ve Avrupa’yı didik didik eden bu el yazması, zamanla Korin’in hayatındaki en büyük anlam hâline gelir; neredeyse kutsal bir amaca dönüşür.
Nobel ödüllü Laszlo Krasznahorkai, Savaş ve Savaş’ta amacını arayan bir karakter üzerinden, insanın hissedip de bir türlü adlandıramadığı o karanlık ve derin anlam boşluğunu kurcalar. Hayattaki amacı uğruna imkânsızlıkların üstesinden gelmeye çalışan bu adam aracılığıyla bize sarsıcı bir inancı hatırlatır: Amaçsız kalan insanın içinde büyüyen o ölümcül soğukluğu.
“Kıyametin Çağdaş Macar Üstadı” olarak anılan Krasznahorkai, çok katmanlı, kural tanımaz ve derin bir anlatıyı okurun avuçlarına bırakır. Savaş ve Savaş