2026 39. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 14:02
Herkes İstediği Gibi Yaşasın kitabını okurken aslında meselenin sadece başörtüsü olmadığını fark ettim. Kitapta anlatılan kadınların hikâyeleri bana daha çok Türkiye’de insanların hayatlarının ne kadar kolay denetlendiğini düşündürdü. Bir insanın nasıl giyineceği, nasıl yaşayacağı, neye inanacağı çoğu zaman gerçekten kendisinin verdiği bir karar olmuyor. Aile, çevre, mahalle baskısı ve toplumun dayattığı normlar insanların hayatını şekillendiriyor. Bu yüzden kitap bana daha çok şu soruyu düşündürdü: Eğer bir toplumda insanlar hâlâ birbirlerinin hayatına karışma hakkını kendinde görüyorsa, orada gerçekten özgürlükten bahsedilebilir mi? Aslında problem tek tek insanların tercihlerinden çok daha büyük bir şey gibi geliyor bana. Çünkü sistem dediğimiz yapı bireyi sürekli belli kalıplara sokmaya çalışıyor. Bir dönem insanlara “örtünmelisin” baskısı yapılırken başka bir dönem “neden örtünüyorsun” diye sorgulanabiliyor. Yani değişen şey çoğu zaman baskının yönü oluyor ama baskının kendisi ortadan kalkmıyor. Bu yüzden kitabı okurken aklımda en çok kalan düşünce şu oldu: Türkiye’de herkes özgürlükten bahsediyor ama çoğu zaman kimse gerçekten herkesin istediği gibi yaşamasına tahammül edemiyor. Asıl mesele de tam olarak burada başlıyor.
"Herkes İstediği Gibi Yaşasın"Nevşin Mengü · İletişim Yayınları · 2021131 okunma
1 +1'leme