Senin değerin kendini süslediğin ilim kadardır. Sen ilmini arttırdığın zaman insanlar da senin değerini arttırır.”
Kişi dilinin altında gizlidir.”
Eğer dilin güzel olursa insanlar seni sevmede kardeşin gibi olurlar. Eğer dilin çirkin olursa evindeki hizmetçiler bile senin can düşmanın olurlar.”
Söyleyene değil söylenene bak.”
Cimrilikle iyilik bir arada olmaz.”
Lisanın seni alıştığın şeye çeker.”
Üzgün kişiden vefa bekleme. Üzüntü ile vefa bir arada olmaz. Üzgün kişi eğer söz verse sıkıntıya düşer; cefa eliyle o sözü bozar.”
Akıllı kişi için sağlıktan daha güzel bir elbise yoktur. Sağlıkla mutlu olmuyorsa onun pişmanlıktan başka bir elbisesi yoktur.”
Orta yerde nasihat etmek onur kırmaktır.”
Mes’ul kişi söz verinceye kadar hürdür.”
İnsan işe yaramayan şeyin peşinden giderse, işe yarayan şeyi elinden kaçırır.”
Gıybeti dinleyen gıybet edenlerden olur.”
Tamahkârlıkta zillet vardır.”
Rahatlık, başkasından ümit kesmekle olur.”
Hırsta mahrumiyet vardır.”
Mizahı çok olan kişi ya düşman edinir ya da ciddiye alınmaz.”
Hayallere güvenme. Çünkü hayal ahmakların sermayesidir.”
Hayale güvenme. Çünkü istediğini Allah verir. Hayale güvenen kişi akıllılar nezdinde ahmaktır.”
Çevresi zayıf olan kişi güçlülerin elinde ezilir. Çevresi olmayan kişi ise asla düşmana karşı galip gelemez.”
Her şeyi uygun görmek münafıklık, her şeye muhalefet etmek de düşmanlıktır.”
Herkesi tasdik etmekte aşırıya kaçmayın. Çünkü bundan riyakârlık ortaya çıkar. Sürekli muhalif olmaktan uzak durun. Çünkü bundan da düşmanlık artar.”
İşin sonunu çok düşünen kişinin cesareti olmaz.”
En büyük zenginlik akıldır.”
Tamahkâr, zillete esir olur.”
Eğer akıldan nasibin varsa tamahkârlığın etrafında dolaşma. Çünkü tamahkâr insanlar daima zillet zincirine bağlanırlar.”
Kötü huyundan dolayı nimetini kendinden uzaklaştırma. Çünkü kişiden uzaklaşan şeyin tekrar geri dönmesi kolay değildir.”
Yüzünü hakka çeviren kazanır, haktan yüz çeviren de kaybeder.”
Fakirliğe düşünce sadaka vererek Allah ile ticaret yapınız.”
Maiyetindekilere yumuşak davranan kişi onlardan zarar görür; ona boyun eğmezler ve onun emirlerini yerine getirmezler.”
Ahmağın kalbi ağzındadır.”
Ahmak olan kişi, gönlünü ağzına bağlar. İçinde iyi kötü ne varsa onların hepsini diline getirir.”
Akıllı kişinin dili kalbindedir.”
Bolca nimete kavuştuğunuzda az şükrederek gelecek nimetleri elden kaçırmayın.”
Bir nimete kavuştuğunda, nokta gibi küçük de olsa şükrünü geciktirme. Çünkü gelecek nimetlerden mahrum kalırsın.”
Cimri insan dünyada fakirler gibi yaşar, ahirette ise zenginler gibi hesaba çekilir.”
Ey Allah’ım! Yanlış bakışlardan, kötü sözlerden, nefsin isteklerinden ve dilin hatalarından beni bağışla.”