·216 syf.····Okunma: 08 Mart 2026 16:23 Sürrealist edebiyatın örneklerinden biri olan Sırdaş Trompet adlı kitap sadece bir yaşlılık hikayesi değil, simya mitoloji, okültizm ,paganizm, mizah ve sembollerle dolu çok katmanlı bir romandır. Dolayısıyla kitabı anlamak için bu konularla ilgili bilgi sahibi olmak iyi olur .Yoksa beklentinizin karşılanmadığı hissine kapılabilirsiniz .
92 yaşındaki Marian'a arkadaşı Carmella tarafından bir işitme trompeti hediye edilir .Aslında trompet, o kişinin içinde uyuyan potansiyeli uyandıran bir rehberdir .Trompeti ona vererek Carmella, Marian'ın spiritüel yolculuğunun inisiyasyon kapısını açar Trompet gerçekliğin ötesini duymaya yarayan majik (büyülü) bir araçtır .Trompet ile ailesinin onu huzurevine göndereceğini duyar ve sonra da huzurevine yerleştirilir.
Huzurevini yöneten Dr. Gambit ,değişik şekilli ve kulemsi yapıların olduğu huzurevinde, yaşlı kadınları disipline etmeye ve kendi sözde spiritüel öğretisini dayatmaya çalışır .Huzurevinde otoriter ve baskıcı bir sistem vardır .
Okültizmde hakikat herkese açık değildir .Sadece "bakmayı bilen" ve "hazır olan" kişiye görünür. Rahibenin göz kırpması ,Marian'a verilen gizli bir işarettir .Bu Maria'nın sıradan bir yaşlı kadından, kadim sırların koruyucusuna dönüşme sürecinde ,inisiyasyon adımıdır. Dona Rosalinda, aslında başrahibedir ( Hristiyanlık sembolü). Ancak tablosu aracılığıyla haylaz ve gizemli bir tavır sergiler. Bu, katı dini yapıların içine sızmış olan, pagan ruhun simgesidir.
Dr.Gambit gibi herşeyi kontrol etmeye çalışan, ciddi ve disiplin takıntılı figürlerin burnunun dibinde, bir tablonun göz kırpması otoritenin acizliğini simgeler. Doğaüstü güçler ,insanların koyduğu, ciddiyet kurallarıyla dalga geçer.
Bayan Gambit'in migren ağrısı; fiziksel rahatsızlıklar genellikle ruhsal tıkanıklığın veya hakikate karşı direncin dışa vurumudur .Migren, zihnin kabul etmek istemediği bir gerçeğe karşı verdiği fiziksel tepkidir, Bayan Gambit, hakikat bilgisine hazır değildir ve onu reddeder. Bu yüzden ilahi frekans onda bir aydınlanma değil korkunç bir ağrı yaratır .
Maure'nin (veya Georgina'nın) temsil ettiği özgür ruh ,huzurevi otoritesi için tehlikelidir .Baskıcı sistemler zehirleyerek yok etmeye çalıştığı şeyin aslında daha güçlü bir şekilde geri dönmesine sebep olur.
Arı, okültizm ve kadim geleneklerde kollektif bilinci ve anaerkil düzeni (kraliçe arı) simgeler. Kurt ,vahşiliği, özgürlüğü ve evcilleştirilemez doğayı temsil eder.
Kule, maddeyi, hapsolmuşluğu otoriteyi simgelerken oradan uçan kanatlı yaratık, ruhun kurtuluşunu simgeler. Yazar Cartington, tarot kartlarına ilgi duymuş ve kendi tarot destesini hazırlamıştır. Tarot'un 16. Arkana kartı olan kule ,ani değişimleri ,sarsıcı bir aydınlanmayı ve kibir üzerine kurulmuş yapıların yıkılmasını temsil eder .
Kelt mitolojisinde ,kazan içine girenlerin, dönüşüm ve ilham ve kocakarı bilgeliğiyle yeniden doğuşunu simgeler.
Klasik mitolojide erkek şövalyelerin aradığı "kutsal kase", romanda kadınlar tarafından geri alınır. Bu Ana Tanriça Kültü 'nün korunmasıdır.
Sonunda, dünyanın ekseninin kayması ve bu Buzul Çağı'nın gelmesiyle doğanın ataerkil yapıyı yikarak, yerine kadim ve dişil bilgeliğin (koca karı bilgeliğinin) yeniden doğuşunu, anaerkil bir dünya düzenine dönüşü anlatır.
Kitaptan en sevdiğim alıntı: "Sizi kimse mutlu edemez, bu meseleyle sizin şahsen ilgilenmeniz gerek."