Puan vermedi·200 syf.····Okunma: 12 Mart 2026 00:00 Gelin Tacı, Mısırlı Şazili Tarikatı’nın üçüncü mürşidi tarafından kaleme alınmış bir eser. Kitabın çevirisinde, iki farklı baskıdan yararlanılmış, bu da okuduğum kitaptaki emeğin ne kıymetli olduğunu hissettirdi.
Kitabın adı, ilk duyduğumda bana biraz şaşırtıcı gelmişti; “Gelin Tacı ne alaka?” diye düşündüm. Ancak önsözü okuyunca bu ismin ne kadar anlamlı ve derin bir sembol olduğunu anladım.
Çeviri açısından hoşuma giden birçok detay vardı. Örneğin, Peygamber Efendimizden bahsedilirken “Allah’ın Resulü sallallahu aleyhi ve sellem” ifadesi kısaltılmadan, açık şekilde yazılmış. Benzer şekilde Allah’ın adı, Peygamber Efendimiz veya sahabeler anıldığında kullanılan tazim ifadeleri de parantez içindeki kısaltmalarla değil, doğrudan yazılmış. Bu da metni hızlıca geçmek yerine ifadeleri gerçekten okuyarak ilerlemenizi sağlıyor.
Kitabın akış sıralaması da dikkatimi çeken bir diğer detay oldu. Kitap tövbe ile başlıyor. Bu başlangıç benim için en güzel uyanış diyebilirim. İnsan, kendi eksikliklerini düşünmeden ilerleyemeyeceğini fark ediyor. Sonlara doğru ise eser dualarla kapanıyor; sanki okuyucuyu bir muhasebeden geçirip sonunda dua ile tamamlayan bir yolculuk gibi.
Kitap, nefis terbiyesi, ahlakın temizlenmesi ve içsel güzelleşme konularına değinen, uyanış sağlayan güzel bir eser oldu benim için, keyifle okudum.