Kitap Stalin kendisine dil bilimle ilgili sorulan sorulara cevap vermesinden ve bazı yoldaşlarına yazdığı mektuplardan oluşuyor. Ben dil ile marksizm arasındaki bağlantı dilin evrilmesiyle ekonomik koşullar arasındajlki iliskiler üzerinden tartışılmaya çalışılmış. Mesela yazılı iletişim üzerine ekonomi kurulmaya başladıkça dilde zemin alınan yazılı iletişime sabitleniyor, yane sanırım ulus dil oluyor ve yöresel şiveler ulus dil tarafından yutuluyor. Birde burjuva be proleteryanın kullandıkları diller üzerine tartışılıyor. Stalin böyle bir ayrımın doğru olmadığını savunuyor. Burjuva ve proleteryanın dili farklı kullanması burjuva ulus dili ve proleterya ulus dili gibi ayrımlara sebep olmasının mümkün olmadığını söylüyor ki bence de pek doğru bir iddia gibi durmuyor. Marksistlerin komunist bir toplumun bütün dillerin birleşimiyle sahip olacağı tek dili bir topluma evrileceği iddiası üzerine kısa bir tartışma var. Stalin bu iddiaya pek karşı gibi durmuyor. Bana kalırsa dillerin gramer farklılığı böyle bir bütünlük oluşmasına engel olur.