2026 7. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 23:22
Fransız edebiyatının en önemli yazarı Voltaire adını çok duyduğum ama hiç okumadığım yazarlardandı. Fransız İhtilali öncesinde yaşmış ve bu dönemde eserlerini üretmiştir. Baskı ve bağnazlık karşısında aydınlanmacı yönüyle bireyin gelişimini destekleyen eserler üretmiştir. Yasaklanan kitabı Candide kötülüğü konu edinen bir romandır. Bir masal, serüven gibi ilerler eser. “Mümkün dünyaların en iyisinde” yaşadığımızı iddia eden Leibniz’in iyimser felsefesine cevabıdır. Roman boyunca Candide Vestfalya’da yaşarken oradan kovulur. Matmazel Cunegonde’ye aşıktır. Yaşadığı yerden kovulduktan sonra Bulgarların elinden kurtulup eski felsefe hocası doktor Pangloss’la karşılaşır. Sonra ihtiyar bir kadınla karşılaşır. Cunegonde ile biraraya gelseler de tekrar ayrılmak zorunda kalırlar. Efsanevi altın şehir El dorado’ya bile gider karakterimiz uşağıyla birlikte. Oradan Surinam’a gidip Martin isimli yaşlı bir bilgin ile tanışır. Martin ile beraber Paris’e giderler. Sevdiği kızı çok sonraları İstanbul’da bulur Candide. Köle olan kızı ve onun kardeşini kölelikten kurtarır. Candide roman boyunca iyimserliğini, umudunu kaybetmez. Sevdiği kız dünyalar güzeliyken artık eski güzelliği kalmamıştır ama yine de onu bırakmaz. Candide’nin iyimserliğinin aksine Martin her yerde aynı şekilde mutsuz olunacağına inandığından hayata sabırla katlanır. Mutlu olmanın can sıkıntısı içinde yaşamadan çalışmak olduğuna karar verirler. Altın şehir Eldorado da elde ettiği serveti, koyunları elinden gitmiş olan Candide yeni yaşamı için, bahçesini yeşertmek için çalışması gerektiğini anlar.
Candide ya da İyimserlikVoltaire · İş Bankası Kültür Yayınları · 20257,1bin okunma