·78 syf.····Okunma: 13 Mart 2026 18:53 Van’da düzenlenen kitap festivalinde gezerken rastladığım bir kitap oldu Kaan Koç – Dünyalılar Bizi Buldu: Anlatılandan Farklı Evren. Açıkçası ilk başta klasik bir bilim kurgu okuyacağımı düşünmüştüm ama kitap ilerledikçe alıştığımız uzaylı anlatılarından oldukça farklı bir bakış açısı sunduğunu fark ettim.
Kitabın en etkileyici tarafı, “uzaylı” kavramına ters köşe yapan yaklaşımı. Okurken bir noktadan sonra insan şu soruyu kendine sormaya başlıyor: Gerçekten evrendeki yabancılar onlar mı, yoksa biz miyiz? Hikâye bu sorunun etrafında ilerlerken hem farklı gezegenlere dair ilginç fikirler sunuyor hem de evren algımızı biraz sarsıyor.
Kaan Koç’un anlatımı sade ama merak duygusunu canlı tutan bir tempoya sahip. Özellikle farklı evren ihtimallerinin ve insanlık tarihine başka bir perspektiften bakılmasının işlendiği bölümler oldukça düşündürücüydü. Bilim kurgu sevenler için klasik kalıpların dışına çıkan bir hikâye.
Van’daki festivalde denk gelip aldığım bu kitap benim için hoş bir keşif oldu. Bilim kurguya farklı bir pencereden bakmak isteyenlerin listesine eklemesi gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.