2026 11. kitabı
Okunma: 13 Mart 2026 19:59
Çoğunluğu gerçek kişilerden esinlenerek yazılmış bu kitaba önyargı ile başlayıp içimde çok ince bir yere hassasça dokunmuş bir kitap olarak tamamladım. Değerli ve nadir bir tarih kitabının kapağını kapatıyor gibi bir saygı hissi ile.. "birkutukitap" ile gelen kitaplardan biri olduğu için tam olarak bana hitap edeceğinden emin değildim. Ama bir kurgu romandan öte tarihin görülmeyen, yazılmamış yanlarına dokunabilmiş acı ve de kayıp noktalarına değinmiş ve bunlara duyguyu da katabilmiş olması, ve beni etkilemiş olması beni bile şaşırttı. Kütüphanelerin, kitapların, sözlüklerin, toplumsal kültürün ve savaşların ve de insan hakları savaşlarının görünmez kahramanları olan kadınlar... yazılmamış, isimleri not edilmemiş, kendi yaptıkları sözlüklerin sunumlarını dahi kenardan izleyebilmiş...yeri gelmiş oy kullanabilme hakkı için açlık grevine girmiş ve sonucunda midesine bir hortumla zorla yemek verilerek aslında bir nevi tecavüze maruz kalmış. Belki savaşa gitmemiş ama savaşın geride kalan acısını en çok yaşayan ve de enkazların yaralarını iyileştiren olmuş. Bugün hakettiği hakların çoğuna sahip "kadın". Fakat ataerkil dünyada bunları kazanmak hiçbir zaman tek seferde ve kolayca olmadı, çoğu zaman bunları görmek tek bir ömre bile yetmedi. Adım adım, ilmek ilmek... Ve tam olarak ne olduğunu söyleyemesem de , kitaptaki bir şeyler içimde bir yere dokundu, hassas ve görülmesi zor bir yere.
Kayıp Kelimeler SözlüğüPip Williams · Serenad Yayınları · 2022638 okunma