·174 syf.····Okunma: 14 Mart 2026 12:49 Okudum Bitti
Porsuk Ağacı Cinayeti
Agatha Christie
Sayfa Sayısı: 224
Agatha Christie’den beklendiği gibi okuru ters köşe yapan bir son… Polisiye sevenlerin keyifle okuyacağı bir roman.
Roman, yasalara aykırı sayılmayacak şekilde insanları dolandırdığı söylenen iş adamı Rex Fortescue’nun bir gün ofisinde çayını içtikten sonra aniden ölmesiyle başlıyor. Ölümün ardındaki sır perdesini aralamak ise ünlü dedektif Miss Marple’a düşüyor.
İlk bakışta olay bir aile içi miras kavgası gibi görünse de, geçmişte iflasına sebep olduğu insanlar, hayatını kararttığı çalışanlar, parası için ona yakınlık kuranlar ve intikam duygusuyla yaşayan kişiler de şüpheliler arasına giriyor. Herkesin gizlediği bir kırgınlığı, bir hesaplaşma isteği ve kendince haklı bir sebebi var.
Christie’nin ustalığı tam da burada ortaya çıkıyor: Okur sürekli başka bir ihtimali düşünürken, hikâye sonunda beklenmedik bir noktaya bağlanıyor.
Alıntılar
“Çocukluğunuzu mutlu geçirmişseniz, sonradan bunu kimse elinizden alamaz.”
“Fakat onu değiştirmem imkânsızdı. İnsan kimseyi değiştiremez.”
“Fikirlerin kimseye bir yararı yoktur. İnsanın harekete geçmesi gerekir.”
“İnsanlar hiç de kendi sandıkları gibi değillerdir.”
“İşe çıkar karıştı mı, insan kuşkulanır. En iyisi kimseye inanmamaktır.”
“Eski günahların gölgeleri uzundur.”