2026 4. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2026 14:54
“Unutma yetisini kaybetmenin siyah mermerden yapılmış kaskatı bir levha haline getirdiği hayatım bundan otuz küsur yıl önce altüst oldu.” satırlarıyla bizi içine çeken bir Ayfer Tunç romanı kendisi. Annemin Uyurgezer Geceleri, güçlü bir fikrin etrafında kurulan ama okurda farklı duygular bırakan bir roman. Ayfer Tunç’un dili akıcı ve gözlem gücü oldukça kuvvetli. Romanın merkezinde aile ilişkileri, geçmişin insan üzerindeki izleri ve bir annenin karmaşık dünyası yer alıyor. Hikâyenin temel fikri gerçekten etkileyici; özellikle insanın çocukluğu ve ailesiyle kurduğu bağların hayatı nasıl şekillendirdiğini göstermesi bakımından düşündürücü. Bununla birlikte romanın bazı bölümlerinde anlatının gereğinden fazla genişlediğini hissetmemek zor. Yan karakterlerin ve bazı olayların çok uzun detaylarla anlatılması, hikâyenin ana duygusundan zaman zaman uzaklaşmasına neden olabiliyor. Okur olarak kimi yerlerde “hikâye tekrar merkeze dönse” hissi oluşabiliyor. Yine de kitabın temel meselesi oldukça güçlü. Aile içinde biriken kırgınlıklar, söylenmeyen sözler ve geçmişin gölgesi romanın en etkileyici tarafını oluşturuyor. Özellikle anne karakterinin iç dünyası ve onun hayatla kurduğu kırılgan bağ, kitabın duygusal gücünü artırıyor. Sonuç olarak Annemin Uyurgezer Geceleri, bazı yerlerde fazla detaylı anlatımıyla sabır isteyen ama merkezindeki duygusal hikâyesiyle okuru düşündüren bir roman. Eksiklerine rağmen insanın zihninde özellikle aile ilişkileri üzerine uzun süre dolaşan sorular bırakıyor.
Annemin Uyurgezer GeceleriAyfer Tunç · Can Yayınları · 20267,2bin okunma