ÖZGÜRLÜK BİR SAAT SÜRER Mİ? BİR SAATİN ÖYKÜSÜ ÜZERİNE
2024 15. kitabı
(Bu inceleme yaklaşık 3 dakikalık okuma süresi gerektirir.) Kate Chopin (Katherine O'Flaherty) Amerikalı kısa öykü ve roman yazarı. Akademisyenler tarafından 20. yy. Amerikan feminist yazarların öncüsü kabul edilen yazar, henüz genç bir kızken Jane Austen, Charles Dickens ve Bronte Kardeşler gibi yazarların başyapıtlarını okur ve büyükannesi ona Fransızca konuşmayı, piyano çalmayı öğretir; ayrıca, kendi işini yönetip bağımsız yaşamış olan büyük büyükannelerinin hikâyelerini de anlatır. Eşi Oscar Chopin’i kaybettikten sonra tuttuğu yasın etkisi ve bir aile dostunun yönlendirmesiyle yazmaya başlar. Louise Mallard kalp hastası olan bir kadındır ve kocası Brently’nin bir tren kazasında öldüğü haberi verilir. Ağlayarak koşup odasına kapanan Louise yalnız kaldığında keder yerine sevinç duyar çünkü artık yeni kazandığı özgürlüklerin olduğunu fark eder. Kocasının ölümünün hayatı için ne anlama geldiğini kabullenmeye çalışırken, “özgür” kelimesini durmadan tekrarlar. Kız kardeşi Josephine Louise’in rahatsızlığından endişe duyarak onu dışarı çıkması için ikna etmeye çalışır. Hayatının uzun olması için dua ettikten sonra Louise aşağı iner. Bu sırada kapı açılır ve kocası sapasağlam bir şekilde içeri girer. Brently’nin arkadaşı Richards, Louise’in şok geçirmesine engel olmaya çalışsa da başaramaz ve Louise orada ölür. Doktorlar bunu “öldüren sevinçten kaynaklanan kalp hastalığına” bağlar. Kadın Kimliği ve Kişisel Özerklik Louise Mallard’ın Mrs. Mallard (Brently’nin eşi) olmaktan çıkıp kendi ismine ve varlığına dönme süreci öykünün merkezidir. Chopin, o dönemde evliliği “bir kişinin diğeri üzerinde kurduğu baskıcı güç” olarak tanımlar. Louise, kocasını sevmediğini söylemez; aksine onun için "nazik" ve "sevgi dolu" der. Ancak bu sevgi bile Louise’in kendi kararlarını verme hakkını elinden alan bir prangadır. Pencere önündeki o an, Louise'in hayatının geri kalanını başkası için değil, kendisi için yaşayacağı gerçeğini fark ettiği andır. Artık "onun için yaşayacak bir erkek" yoktur; sadece kendisi vardır. Evlilik Kurumunun Görünmez Baskısı Öykü, 19. yy sonundaki evlilik yapısına dair sert bir eleştiri niteliğindedir: Toplum Louise’ten ömür boyu süren yas ve çaresizlik içinde olmasını beklerken Louise kısa bir ağlama nöbetinden sonra hissettiği özgürlük duygusuyla canlanır. Toplum ondan artık bir erkeğin koruması altında olmadığı için gelecek kaygısı içinde olmasını bekler, fakat o önündeki yılların kendisine ait olduğunu gördüğü için heyecan duyar. Toplum onun derin bir keder ve kayıp hissine gömülmesini bekler, ancak Louise özgürlük fısıltısıyla gelen bir zafer duygusu içindedir. Doğanın ve Yaşamın İronisi Pencere sahnesinde Louise dışarıdaki baharın taze kokusunu, yaprakların hışırtısını ve cıvıldayan kuşların sesinin farkına varmaya başlar. Bu bir ölüm haberinin ardından beklenen karanlık ve kasvetli havanın tam zıttıdır ve Louise’in eski hayatının ölümüyle eş zamanlı olarak yeni hayatının doğumunu simgeler. Zamanın Değişkenliği (Psikolojik Zaman) Öykünün başlığı zamanın kronolojik akışından ziyade psikolojik derinliğini yansıtır. Louise, o bir saat içinde tüm geçmişini temize çeker, yasını tutar, özgürlüğünü ilan eder ve geleceğini kurgular. Bir saat önce "hayatın çok uzun olmasından korkan" bir kadın, bir saat sonra "hayatın uzun olması için dua eden" birine dönüşür. Bu, zamanın insanın ruhsal durumuna göre nasıl daralıp genişlediğini gösterir. Görünüş ve Gerçeklik Öyküdeki tüm karakterler Louise’i "zayıf kalpli, korunmaya muhtaç ve kederden ölecek bir dul" olarak görür. Josephine, Louise’in odada kederden kendini yiyip bitirdiğini sanarak kapıyı çalar. Oysa Louise o sırada yeniden canlanma hissinin karşı konulamaz heyecanı içindedir. Doktorların "sevinçten öldü" teşhisi, erkek egemen dünyanın bir kadının iç dünyasını ne kadar yanlış okuduğunun kanıtıdır. Onlara göre bir kadın kocası döndüğü için ancak sevinçten ölebilir; oysa o, özgürlük hayali yıkıldığı için ölmüştür. The Story of an Hour - Tale Blazers Bir Saatin Öyküsü ve Diğer Öyküler #Öyküİncelemesi #KısaÖykü #KitapÖnerisi #Themes
The Story of an Hour - Tale BlazersKate Chopin · Perfection Learning · 2001173 okunma