2026 9. kitabı
Okunma: 13 Mart 2026 01:01
DOST KAZANMA VE İNSAN ETKİLEME SANATI Bazen bir insanın hayatını değiştiren şey büyük olaylar değil, küçük ama doğru davranışlardır. Dale Carnegie’nin Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı kitabı da tam olarak bunu anlatan, insan ilişkilerine farklı bir gözle bakmamı sağlayan etkileyici bir eserdi. Kitabı okurken aslında günlük hayatta söylediğimiz sözlerin ve yaptığımız küçük davranışların insanlar üzerinde ne kadar büyük bir etki bırakabileceğini fark ettim. Kitabın anlatımı oldukça sade ve akıcıydı. Bu yüzden okurken hiç zorlanmadım. Yazarın gerçek hayattan örnekler vermesi de anlatılan düşünceleri daha anlaşılır ve etkileyici hale getirdi. Kitapta insanların neden belirli şekillerde davrandığını anlamaya çalışmanın ve onları eleştirmek yerine empati kurmanın ne kadar önemli olduğu anlatılıyor. Bu düşünceyi yazar şu sözle çok güzel özetliyor: “Bal toplamak istiyorsanız arı kovanına çomak sokmayın." Kitap aynı zamanda insanın düşüncelerinin hayatını nasıl etkilediğini de anlatıyor. “Dünyadaki herkes mutluluğu arar. Bulmanın tek bir yolu vardır; düşünceleri kontrol etmek. Mutluluk dış koşullara değil, iç koşullara bağlıdır.” sözü bu fikri çok açık bir şekilde ifade ediyor. Ayrıca “Sizi mutlu ya da mutsuz eden şey neye sahip olduğunuz, kim olduğunuz ya da nerede olduğunuz değildir. Bunun hakkında sizin ne düşündüğünüzdür.” sözü de insanın bakış açısının hayat üzerindeki etkisini gösteriyor.Yani bunu da aslında siz yani kendimiz belirliyoruz.benim de Kitapta beni en çok etkileyen düşüncelerden biri de insanların aslında sahip oldukları potansiyelin çok azını kullandığı fikriydi. William James’in söylediği gibi: “Olmamız gerekenin ancak yarısı kadar uyanığız… fiziksel ve zihinsel becerilerimizin ancak çok küçük bir bölümünü kullanıyoruz.”O kadar doğru ki yani kendimizi o kadar fazla baskılama yaptığımızda bile aslında bilmediğimiz şeyi baskılıyoruz. Genel olarak bu kitabı hem çok öğretici hem de düşündürücü buldum. İnsan ilişkilerini daha iyi anlamak ve kendini geliştirmek isteyen herkesin okuyabileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum. Okurken hem insanı düşündüren hem de bakış açısını değiştiren bir eser. Ve oldulça da not tutmanız hatta bazen hergün açıp okumanız gereken tekrar ,tekrar altını çizmeniz gereken bir kitap.
İnsan ve Duygular
Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme SanatıDale Carnegie · Epsilon Yayınları · 20174,895 okunma