2026 17. kitabı
Okunma: 14 Mart 2026 21:57
Çok severek okuduğum, bu senenin favorilerdinden olan, en az Ecinniler kadar değerli ve övülmeyi hak eden bir romanla geldim. Fakat uyarayım; bu romanda her şey kör göze parmak sokuyor... Vsevolod Kochetov, Rusya' nın bir köyünde savaşın ortasına doğmuş diğer 7 kardeşi işe birlikte, hatta 3 kardeşini I. Dünya Savaşı'nda kaybetmiş. Kariyerini gazetecilik üzerine kursa da daha sonra edebiyata yönelmiş ve özellikle yazılarında düşmanlık derecesine vardırdığı batı eleştirisi göze çarpmıştır ki bu romanda da farklı ülkelerden bir araya getirdiği karakterleri öyle bir konuşturmuş ki bu düşmanlığı hissediyorsunuz. Stalin yanlısı ve eski kafalı bir komünist olarak niteleyebileceğimiz Kochetov, Gerçekten Ne Yapmak İstiyorsun romanında eski bir SS subayı olan ve savaştan sonra kimliğini gizleyerek Rus taklidi yapan Klauberg ile bir grup diğer kılık değiştirmiş ajan ile Sovyetler'e gelerek burada Rus gençliğini asimile etmek adına bazı faaliyetlerde bulunma macerasını okuyoruz. Özellikle baş karakterimiz Klauberg'in Hitler özlemi, Yahudilerle ilgili keskin ifadeleri dikkat çekiyor. Yazar, eleştirdiği bu durumu, yani Rusya halkının asimile olmaya meyilli olmasını ve Rus aydınlarının bu amaçla diğer batılı ajanlar ile birlikte hareket ediyor olmasını romana diyaloglar ile birlikte çok güzel yedirmiş. Alaycı bir dili var, özellikle Dostoyevski'nin Ecinniler romanındaki sözde Sosyalistleri eleştirdiği tavrıyla kendi tavrını bir tutmuştu Kochetov, fakat onun aşırı Stalinist ve gerici tavrı, çağdaşları tarafından bile eleştirilmiş ve bir noktada yalnız kalmış. Yanlış anlaşılmasın; roman Ecinniler kadar iyi ya da onunla aynı noktadan bakan bir anlayışa sahip demiyorum, sadece özellikle değişen bir Rusya'da değişen ya da dönüşemeyen fikirler, çalkantılı siyasi değişimlerin bireylere yansıması gibi durumları Dostoyevski kadar iyi işlemiş yazar, aynı pencereden bakmıyorlar belki ama, yaratılan karakterlerin en gerçekçi yansımalarıyla bir ayna gibi metne aktarılması biçimi, Rus aydının o Avrupai kibrini yansıtış biçimi, dönemin toplumsal dinamikleri ile birlikte karakterleri işleme biçimini çok benzettim. Gerçekten Ne İstiyorsun? Edebi bir roman değil, fakat Sovyet sonrası kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin korunma çabasını anlatması, bu kadar iyi karakterler yaratıp bu denli diyaloglar kurması, bireysel ahlak ile toplumsal sorumluluk arasındaki o ince çizgiyi sorgulatması açısından çok çok iyi bir roman. Romanda çok fazla karakter var, her karakter başka bir çözülmeden, başka bir sözde aydından bahseder, çok kapsamlı, derin ve güzel bir eser. Daha çok okunmasını isterdim. Şiddetle tavsiye ediyorum.
Gerçekten Ne İstiyorsun?Vsevolod Koçetov · Kor Kitap · 20253 okunma