Öykü, bir anlatıcının Fransa’daki bir akıl hastanesini ziyaret etmesiyle başlar. Anlatıcı, burada uygulanan “yumuşak sistem” adlı bir tedavi yöntemini incelemek ister. Hastanenin yöneticisi olan Maillard ile sohbet ettikçe kurumun alışılmadık düzeni ortaya çıkar. Akşam yemeği sırasında anlatıcı, tuhaf davranışlar sergileyen insanlarla karşılaşır ve zamanla ortamın giderek garipleştiğini fark eder.
Hikâyenin temel gücü, Poe’nun gerilim ile mizahı aynı anda kurabilmesinden gelir. Okuyucu başlangıçta normal görünen düzenin aslında tersine dönmüş olduğunu yavaş yavaş fark eder. Poe, burada akıllı ile deli arasındaki sınırın ne kadar kırılgan olduğunu gösterir. Toplumsal düzeni yönetenlerin gerçekten aklı başında olup olmadığı sorusu da metnin arka planında yer alır.
Öykünün en çarpıcı yönlerinden biri absürd ve grotesk atmosferidir. Poe, karakterlerin tuhaf davranışları ve garip diyalogları aracılığıyla okuyucuda hem gülümseme hem de huzursuzluk yaratır. Bu yönüyle metin, yalnızca bir korku hikâyesi değil; aynı zamanda kurumsal otoriteye yönelik bir hiciv olarak da okunabilir.