2026 10. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 14:29
Hikâye, okuduğu şövalyelik kitaplarından derin bir şekilde etkilenen Alonso Quijano adlı bir adamın, kendisini bir şövalye sanmaya başlamasıyla açılır. Adını okuduğu kitaplardaki kahramanların ismine uygun hale getirmek için Don Kişot olarak değiştirir. Sıska atına Rocinante, bir çiftçi kızına ise Dulcinea adını koyar. Atı, kahramanlıklarında ona eşlik edecek ikinci bir savaşçı; Dulcinea ise uğruna savaştığı, adını yüceltmeyi ve güzelliğini herkese duyurmayı ana amaç olarak bellediği sözde dünyalar güzeli bir prensestir. ​Atını alıp kılıcını kuşanarak maceralara çıkarken yanına çiftçi komşusu da dahil olur. Sanço Panço isimli bu garip komşu, onun kahramanlık öykülerinden etkilenir ve kendisine vaat edilen ada valiliği fikrine kapılarak Don Kişot ile birlikte yollara düşer. İkilinin yolculuk boyunca en olmadık şeylerle karşılaştığına şahit oluruz. Don Kişot her şeyi hayal gücüyle süsler ve aksilikleri büyücülerin işleri olarak görürken, Panço da pek çok kez ona inanır. Ancak bazı anlarda Sanço'nun da Don Kişot'u kandırdığına şahit oluruz. Sanço hem onu kendi çıkarları uğruna kandırır hem de çoğu zaman efendisinin sarsılmaz inancına kapılmaktan geri kalmaz. ​Yol boyunca karşılaştıkları insanlar Don Kişot’un deliliğini daha ilk bakışta anlar; bazısı yoluna devam eder, bazısı onunla çarpışmak zorunda kalır, bazısı da bu deliliği kendine eğlenceye çevirir. Zihnindeki hayali dünyada yel değirmenlerini devasa devler, hanları görkemli kaleler ve sıradan köylü kadınlarını asil prensesler olarak gören Don Kişot, dünyadaki haksızlığı düzeltmeye çalışmaktan bir an olsun vazgeçmez. Hikâyenin sonunda, çevresindekilerin oyunları ve girdiği bir düelloyu kaybetmesi sonucu Don Kişot evine dönmek zorunda kalır. Ölüm döşeğinde zihni berraklaşır ve tüm o şövalyelik hikâyelerinin birer safsata olduğunu kabul ederek Alonso Quijano kimliğine geri döner. Ancak trajik olan şudur ki; o ana kadar hep gerçekçi kalan Sanço Panço, efendisinin hayallerine artık tamamen inanmış bir şekilde başucunda durmakta ve onu yeniden maceralara atılmak için ikna etmeye çalışmaktadır. Don Kişot hayallerinden vazgeçtiği an aslında hayata da veda eder; geride ise idealizm ile gerçeklik arasındaki o ebedi çatışmayı bırakır.
Don KişotMiguel de Cervantes · Koridor Yayınları · 202127,5bin okunma