İNCELEME GÜNLÜĞÜM
2026 25. kitabı
Okunma: 17 Mart 2026 16:29
BA YIL DIM Dikkat Spoiler Vardır !!! Son zamanlarda okudum en iyi kitap, kitaba kendimi o kadar kaptırdım ki alıntı bile paylaşmayı unutuyordum. Hepsini paylaşacağım neyse inceleme yazımıza gelelim; Agota Kristof Macaristan asıllı bir yazarımızdır. Hayatı ise ikinci dünya savaşına denk gelmiştir. 1956 yılında eşiyle beraber göç edip İsviçre’ye yerleşmiştir. Bu göç etkilerini yazmış olduğu eserlerine yansıtmıştır. Tek bir roman değil bir üçleme dizisidir. İlk eser olan Büyük defter 1986 yılında yazmıştır. Kanıt ve Üçüncü Yalan ise ikişer yıl arayla yazmıştır. Üç hikaye yan yana gelince bir bütünleyici olmuştur. Bence tek baskı olması harika olmuştur. Büyük Defter kısımı akıcı ama okurken çok zorlayıcı. İkizlerin büyükannelerine savaş zamanı emanet edilmesiyle başlamıştır. Bu kitabın tek kuralı olaylar gerçekçi ve duygusallık yok. İkizlerin daha dokuz yaşında hayata bakışları o yaşlarda şekilleniyor. Kitap içerisinde şehir isimleri verilmemektedir. Olayları saf şekilde günlük tutarak yazan kardeşlerin günlüklerini okuyarak ilerlemektedir. Burada savaş, dayak, şiddet, ahlaksal çöküş ve travmaları içermektedir. Burada bir sürpriz finali var. Tüm olaylar ikizlerin ağzından biz diliyle anlatılmaktadır. Biz yaptık, bize söyledi biz aldık gibi…İkizlerden birisinin savaş sınırını geçmesiyle son bulmaktadır. Kanıt kısmında isim verilmeden ikizlerden birisi ile devam ediliyor. Olayları artık tek bir kişinin gözüyle öğrenmeye başlamaktayız. Burada olaylar hep şimdiki zaman şeklinde anlatım ile anlatılmıştır. Burada olayı Lucas anlatmaktadır. İntihar, savaş, yıkım ve savaşın bıraktığı tahribat hakimdir. Burada ise sınırın ardında kalanlara bırakılan yalnızlık hissi anlatılmaktır. Üçüncü Yalan kitabın son kısmı bütün olaylar burada dönüyor. Okuduğumuz iki bölümü ters köşe eden bir son ile okuru yanıltma payı bırakmıştır. Burada ise olayları diğer ikiz anlatmaktadır. Olayları Claus anlatmaktadır. Sanki tüm okuduklarımız bir rüyaydı. Dilin en akıcı olduğu kısım kesinlikle burasıydı. Kitabın içerisinde ikizlerin isimlerini öğrenmeye başlamaktayız Claus ve Lucas aslında bu iki isim bilinçli seçilmiştir. Çünkü harflerin yerlerinin değiştirilmesiyle çıkmıştır. İkizlerin hangisi doğru anlatıyor olaylar nedir bilmiyoruz. Ve yazar ikizlere güvenmek veya güvenmemek bunu tamamen okuyucuya bırakmıştır. Asıl olay şu bir noktada şey diyorsunuz ya bunlar ikiz değilde tek kişinin akıl oyunlarıysa :)) Acaba ikizler miydi? Birisi savaşta öldü diğeri onun hayali olarak yaşattı mı ? Savaşın bıraktığı en acı izlerden birisidir…İkizlerin kendi bulduğu oyunlar içerinde büyüdükleri ve yaşamın izlerini taşımalarını anlatmaktadır. Doğru bildiklerimizin zihnimizde bir şüphe bırakması vardı. Kitabın kısa kısa bölümlerden oluşması okurken asla sıkmıyordu beni… İkizim olduğu için bu tür ikizler konulu kitaplar hep dikkatimi çekti. Bu kitabı okuduktan sonra ikizime hediye edip onun gözünden dinlemek istiyorum… Keyifli okumalar diliyorum kesinlikle tekrar okuyacağım.
Büyük Defter - Kanıt - Üçüncü YalanAgota Kristof · Yapı Kredi Yayınları · 20258,4bin okunma