···Okunma: 17 Mart 2026 20:35 Dünyanın en eski iki aşığının,Adem ile Havva’nın Cennet Bahçesine girip,Adem ve Havva’nın güncelerini okumak ister misin?Hadi gel o zaman
Adem,güçlü yakışıklı,kabasaba kafası da pek çalışmayan,hamarat da olmayan ama özünde iyi bir insan olarak çıkar karşımıza.Yani Adem henüz kadın tarafından yontulmamıştır. (Erkekler kusura bakmayın;biraz şaka)
Havva da bir o kadar hassas sürekli ağlayan ama aynı zamanda daha çok bilen ve düzeni kuran,hep yeni bir şeyler keşfetmek,neşelenmek ve bu göz kamaştırıcı dünyadaki güzellikleri bize bahşedene şükretmek için yaratılmış biri olarak çıkar.
Havva çok konuşur,durmadan konuşur.(Kadın dediğin konuşur arkadaş)Başlarda Adem bundan rahatsız olsa da zamanla korkar Havva’nın hayatından çekip gitmesinden.Çünkü artık Havva neredeyse,cennet orasıdır Adem için.Havva,zaten her haliyle kabullenip sevmiştir Adem’i.
Cennet Bahçesi’nde her şey güllük gülistanlıkken Şeytan’ın yasak elma ile Havva’yı kandırmasıyla artık Havva ve Adem hem ölümlü olurlar hem de Cennet Bahçesi’nden kovulurlar.Sadece bununla kalsa iyi,artık açlığı susuzluğu,acıyı,kederi,hastalığı,vicdan azabını,korkuyu,riyayı,küfrü…de öğrenmek zorunda kalırlar.
Dünya artık bambaşka bir yerdir.
Eksik, zor ve çoğu zaman ağır.. Ama tüm bu değişimin içinde bir şey aynı kalır:”Aşk”.Belki de gerçek cennet,iki insan arasındaki aşktatır.
Mizah ve hüzünle harmanlanmış kitabın en vurucu kısmı,Havva’nın Cennet Bahçesi’nden kovulmalarını sorguladığı o yürek burkan sitemi oldu.Henüz iyiyi kötüyü, doğruyu yanlışı bilmeyen, adeta birer çocuk kadar saf olan iki varlığın; bilmedikleri bir 'suç' yüzünden bu kadar ağır bir bedel ödemesi... Havva’nın cennetten kovulmalarına, o masumiyetin yitip gitmesine tuttuğu yas, aslında hepimizin içindeki o 'kaybolmuş masum çocukluğun”sesi gibi.
Kısacık bir kitaba bu kadar uzun yorum yazmakta benim kusurum olsunKitap zaten kısacık,nasıl tavsiye etmeyeyim