·1552 syf.····Okunma: 18 Mart 2026 23:51 Daha ilk sayfalardan itibaren beni içine çeken bu eser, yalnızca bir hikaye anlatmakla kalmıyor aynı zamanda insan doğasına dair derin sorgulamalar da sunuyor.
Romanın merkezinde yer alan intikam ve adalet temaları çarpıcı bir şekilde işlenmiş. Edmond Dantès’in geçirdiği dönüşüm, sadece bir karakter değişimi değil aynı zamanda insanın güç, sabır ve kontrolle kurduğu ilişkinin de bir yansıması.
Kitabın başında dönemin siyasi ve toplumsal yapısına dair verilen arka plan, hikayenin içine girmemizi kolaylaştırıyor ve okurken bu dönemi biraz araştırmak, anlatılanları daha anlamlı hale getirecektir.
Eserin en etkileyici yanlarından biri, geniş karakter yelpazesi ve her bir karakterin detaylı şekilde işlenmiş olması. Hikayede yer alan herkesin kendine özgü arzuları, zaafları ve motivasyonları var. Bu da karakterleri iyi ya da kötü gibi basit kalıpların ötesine taşıyor. Her biri, olay örgüsüne doğrudan etki eden canlı unsurlar haline geliyor.
Olay örgüsü ise gerçekten ustalık eseri. Gelişmelerin sıralanışı, birbirine bağlanışı ve küçük detayların ileride büyük sonuçlar doğurması, merak duygusunu sürekli yüksek tutuyor. Bazı noktaları tahmin edebilsem de, pek çok gelişme beklentimin dışında ilerledi ve bunun hikayeye güçlü bir sürpriz faktörü kattığını söylemeliyim.
Ve kitabın sonunda hissettiğim duygu şu oldu: Hayat bazen gerçekten insanı çok büyük çıkmazlara ve ümitsizliklere sürükleyebiliyor. Ancak belki de bu karanlığın içinden çıkmanın yolu, Dantès’in sözlerinde saklıdır: beklemek ve umut etmek.