·168 syf.····Okunma: 19 Mart 2026 04:01 Frederice Gros-İlk Hikaye
#alıntılarım
“Ölüm hayattır,” demişti, değil mi? O gece, “Beden değiştirmek,” demişti, “bedenlerin ışığı vardır, çıkmaz bir yol değildir ölüm, bir köprüdür. Geçmekz, bir daha geçmek, uzaklaşmak, aşmak, öteye geçmek.” Syf:73
“Hazır değildin Tekla, hazır değildin. Sana defalarca ne söylediğimi hatırla: Sen, sen çok güzelsin ama çağımız çok çirkin.” Syf 128
#kitapyorumum
Kadın egemenliğinin başrolü Tekla, onun güzelliği, zerafeti, dik duruşlu olması tüm kadınlara cesaret veriyor.. En önemlisi ise; Tarihe baş kaldıran ilk kadın olması..
Hikayemiz; Ms 40’lı yıllarda Anadolunun ortasında Pavlus, Barnaba iki kuzen olmaları ile başlıyor. Pavlus Yeşu’ada saygılı olması ile salihlerin dikkatini çekmektedir. Barnaba, Pavlusu onlarla tanıştırırak onunla bir yolculuğa çıkar. Pavlus 40 yaşında olup Tarsuslu Saul olarak dünyaya gelir. Roma vatandaşı olup, Benyamin Kabilesi Yahudilerinden gelmektedir.. Pavlus’un enerjisi halk tarafından bir çekim gücüne sahiptir. Onun tüm bütün vahiylerin anlamını yeniden şekillendirmesi halk tarafından inandırıcı olup, ikna edici becerileri ile tanınmaktadır. Barnaba ise; Kıbrısta Yusuf olarak dünyaya gelen, Levi Kabilesi Yahudilerindendir. Onun inancına göre talimatları verecek, bekaretin evlilikle olmayaağını savunan, hırsızlığın en büyük tehlike olduğunu savunan tek insandır.. Pavlus’un tek yoldaşıdır.. Bir diğer taraftan ise; İkinci hikayenin baş kahramanı olan Tekla, henüz 13 yaşında olup, Konya’nın en zengin en köklü ailelerinden birinin kızıdır. Babasının dizanteri hastalığından ölmesi sonucunda, kahyalar annesinin elinden geride kalan miraslarını almaktadırlar. Tekla’nın, güzelliğini gören annesi, kurtuluşu Tekla’yı zengin bir adamla evlendirmekle bulur. Tekla’nın evden kaçıs mucizesini Pavlus sayesinde gerçekleşir. Evinin balkonunda Pavlus’un halkına karşı söylemlerini işiterek gerçeklestirdiği, kadınlığını ön planda savunduğunun, Pavlus’a yalvarmasının hikayesi..
Kapağın renk tonu ile beni kendine çeken ilk bu kitabı okumalıyım dediğim eser İlk Hikaye kitabı oldu. Okurken, bir kadının cesaretini, duruşunu, kendi inancını hissettim.. Yazarın böylesi bir tarih inancını duru ve meraklandırıcı şekilde yazması beni kitaba daha çok bağladı. Bu kitabı şimdiden alıp okuyacak olanlara; İyi okumalar dilerim…