···Okunma: 19 Mart 2026 11:24 Bizde Gülseren Budayıcıoğlu ve Beyhan Budak'ın kitaplarında da rastladığımız hasta hikâyeleri ve kendi yaşantılarını merkeze alan kimi psikolog/psikiyatrist kitaplarını okurken sıkılırdım.
Dopamin Toplumu'nu çok büyük beklentilerle almasam da çok beğendim.
İlk baskısı 2025'te yapılmış. Yeni sayılır yani.
Dr.Anna Lembke, Stanford Üniversitesi' nde bağımlılık üzerine çalışmalar yapan psikiyatrist.
Eğlence seçenekleriyle zengin dünyamızda haz peşinde koşan insanlığın dopaminle sınavının çetelesini tutmuş.
Alışveriş, sosyal medya, yiyecekler, içkiler, tatlılar, uyuşturucu maddeleri, sosyal medya, akıllı telefon, kumar, oyunlar, pornografi gibi dopamin salınımını yükselten kavramları haz ve acı ilişkisi içinde ele almış.
Hazzın acıya dönüştüğü örnek vak'alar üzerinden dengeyi kurmanın yollarına dair önerilerde bulunmuş yazar.
Bağımlılıklarımızın doğasını, insanı nasıl tutsak ettiğini ve kurtuluş yollarını göstermiş.
Yazar konuyu anlatırken örnek vak'aları çok da ajite etmeden, uzatmadan, kendisi de bilgiç havasına girmeden yapmış bunu.
İnsana, bağımlılıklarına, psikiyatrinin temel kavramlarına dair çok güzel şeyler öğrendiğim çevirisi de güzel bu kitabı tavsiye ederim. Modern insanı anlamak için güzel bir kitap bence.