Bazen bir kitap, bir hikâye anlatmaz; bir duyguyu, bir eksikliği, bir sessizliği taşır sayfalarında. “Bahçıvan ve Ölüm”, Georgi Gospodinov’un tam da böyle bir kitabı. Bu eser, bir babanın ardından yazılmış gibi görünse de aslında hepimizin içinden geçen o tanıdık soruyu fısıldar: Kaybettiklerimizle birlikte bizden ne eksilir?
Kitap, son derece sade ama çarpıcı bir cümleyle kapıyı aralar: “Babam bahçıvandı. Şimdi bir bahçe.” Bu cümle, yalnızca bir kaybı anlatmaz; yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiyi, dönüşümü ve sürekliliği tek bir imgede toplar. Bahçıvan, hayatı eken ve büyüten kişiyken; ölüm, o hayatın toprağa karışmasıdır. Ancak Gospodinov’un dünyasında ölüm bir son değil, başka bir hâle geçiştir.
Yazar, babasının hastalığı ve ölümü üzerinden ilerlerken klasik bir yas anlatısı kurmaz. Aksine, anılar arasında dolaşır; çocukluk sahnelerine, küçük detaylara, sıradan ama kıymetli anlara tutunur. Çünkü bu kitapta asıl mesele ölüm değil, hatırlamaktır. Ve belki de en sarsıcı düşünce şudur:
Bizi çocukluğumuzla hatırlayan son kişi gittiğinde, o hâlimiz de yok olur mu?
Metnin parçalı yapısı, zihnin işleyişine oldukça yakındır. Anılar da zaten böyledir: düzensiz, ani ve çoğu zaman eksik. Gospodinov, bu dağınıklığı bilinçli bir tercih olarak kullanır ve okuru bir hikâyenin içine değil, bir zihnin içine davet eder. Bu yüzden kitap okunmaz sadece; hissedilir.
Dili son derece yalın olmasına rağmen taşıdığı anlam derindir. Büyük cümleler, gösterişli anlatımlar yoktur. Ama tam da bu sadelik, kitabın kalbe dokunan gücünü artırır. Çünkü yas çoğu zaman sessizdir; gürültüyle değil, eksiklikle kendini hissettirir.
“Bahçıvan ve Ölüm”, ölüm üzerine bir kitap gibi başlar ama aslında yaşamın kırılganlığına, hafızanın gücüne ve insanın köklerine dair bir anlatıya dönüşür. Okur, sayfalar ilerledikçe yalnızca yazarın babasını değil, kendi geçmişini, kendi kayıplarını da düşünmeye başlar.