"Bu dünyada bunca zahmet ve telaşe ne için? Zenginliğin, gücün ve egemenliğin peşinde koşmanin sonu ne?" diye soruyordu Adam Smith. ve şöyle yanıtlayarak sürdürüyordu: "Fark edilmek, hizmet edilmek, sempatiyle, memnuniyetle ve övgüyle anılmak için" bu ihtiraslar dizisi." Adam Smith’in bu sorusu aslında insanın en temel arayışlarından birini ortaya koyuyor. İnsan çoğu zaman zenginliği, gücü ya da statüyü gerçekten ihtiyaç duyduğu için değil; görülmek, değer görmek ve başkaları tarafından takdir edilmek için ister. Yani çoğu hırsın arkasında maddi kazançtan çok, “fark edilme” ve “anlamlı hissetme” isteği vardır. Bu yüzden belki de asıl soru şudur: Gerçek değerimizi başkalarının övgüsünde mi arıyoruz, yoksa kendi iç huzurumuzda mı? Eğer insan yalnızca takdir edilmek için koşarsa, bu yarışın sonu hiç gelmez. Ama anlamı kendi içinde bulabilirse, o zaman hayatın telaşı yerini daha derin bir dinginliğe bırakabilir.
Felsefe-Düşünce
2.393 Gösterim
HüseyinHüseyin Teşekkür ederim İyi okumalar diliyorum 🙏🏼
Müthiş bir yaklaşım 👍
İnsan fark edilmek değer görmek ve hatırlanmak ister. Belki de bu yüzden yalnız güç ve zenginlik peşinde değil, aşkın peşinde de koşar. Çünkü insanı gerçekten görünür kılan şey bazen servet değil, birinin kalbinde yer bulmaktır. Bir yazarın dediği gibi: “Sevgiyle bakılan bir insanın hayatı değişir.” Belki de bütün bu telaşın içinde insanın aradığı şey, en sonunda sevilmek ve sevebilmektir.
İnsan bazen bütün dünyada iz bırakmak ister, ama aslında tek bir kalpte unutulmamayı arzular.