·284 syf.····Okunma: 21 Mart 2026 00:00 William Irvine'ın Stoa hayat felsefesi hakkında yazdığı bir kitaptır. Genelde felsefe kitaplarını anlamam; bundan dolayı araştırdığım felsefenin zamana göre yorumlanmış eserlerine veya yazılarına bakarım, sonrasında felsefi eseri okurum. Bu kitap tam olarak bunun için yazılmış; yazar, kitabı otobiyografi ile felsefe kitabı arasında bir yerde tutmuş.
Stoa felsefesi oldukça güzel anlatılmış fakat zamana göre uygun olmayan kısımları var. Yazar Amerikalı, dolayısıyla şartlar ve kültür tam denk değil; yine de uygulanabilir kısımları ağır basmakta ama şahsi fikrim oldukça zor olması. Olumsuzu canlandırma yasası, bu zamanın ekran ve dopamin bağlılığından dolayı oldukça zor yapılan bir şey. Kendimi bir anda Porsche'nin içinde hayal etmiş bir şekilde bulmuşluğum da oldu; bazen de işin ucunu kaçırıp duygulandığımda ben çok beceremedim kısacası ama deniyorum. Verilebilecek ve yaşanabilir örnek buydu.
Kontrol yasası oldukça mantıklı; çok bilgi vermek istemiyorum, o yüzden açıklamayacağım. Kitap bazen sıkıcı olabiliyor ve sonu zor geliyor; benim bitirme süremi üç hafta uzattı bu sıkıcılık. Tekrara düştüğü veya saçmaladığını düşündüğüm kısımları da var.
İsteyenle özelden fikir alışverişinde bulunabiliriz. Yazarın da önerdiği şeylerden biri de bu.