1. Okuma:2024 Ramazan / 11 Mart - 9 Nisan2. Okuma:2025 Ramazan / 1 Mart - 29 Mart3. Okuma:2026 Ramazan / 19 Şubat - 19 Mart
Bu kitabı ilk defa 2024 yılının Ramazan ayında 1k da toplu okuma etkinliğinde tanıdım ve listeme aldım. Ondan sonra da 2 yıldır her Ramazan ayında bilgilerimi tazelemek adına gözden geçirmeye başladım. 30 Günde Manevi Devrim kitabı Halid Ebu Şadi tarafından kaleme alınmış, Ramazan ayını sadece ibadet yoğunluğu olarak değil, bir dönüşüm süreci olarak ele alan dikkat çekici bir eserdir. Kitap, başlığından itibaren iddialı bir vaatte bulunur: 30 Günde Manevi Devrim Aslında bu ifade kitabın bizlere vereceği temel manayı açıkça ortaya koymaktadır.
Kitap yaklaşım olarak Parçalı Değil, Süreç Odaklı İbadet i ele alarak aktarmakta ve her günün bir temaya ayrılması Ramazan ayını gün gün inşa edilen bir karakter eğitimi programı olarak ele alınması gerektiğini bizlere sunmaktadır. Bu kitap, ibadetleri sadece yapılacak görevler olarak değil, ahlâkî dönüşümün araçları olarak konumlandırıyor.
Kitabın günlere bölünmüş yapısı, aslında modern psikolojideki alışkanlık inşası (habit formation) modeline oldukça yakındır. Her gün tek bir odak belirlenmesi: dikkat dağınıklığını azaltır, içselleştirmeyi kolaylaştırır, davranışı tekrar yoluyla kalıcı hale getirir. Özellikle: Bıkkınlık (11. gün), İrade (10. gün), Havf (korku) (29. gün) gibi başlıklar, insanın iç dünyasını hedef alan bir yaklaşım sergilemektedir. Bu yönüyle de kitap, sadece ne yapmalıyım? sorusuna değil, neden yapamıyorum? sorusunun da cevabını bizlere sunmaktadır.
Kitapta yer alan bazı kavramlar, doğrudan tasavvufî eğitim modelini bizlere hatırlatmaktadır. Murakabe (24. gün) → Allah’ın huzurunda olma bilinci, Rıza (19. gün) → İlahi takdire gönül teslimi, Huşû (16. gün) → İbadetin iç boyutu gibi... Bu kavramların Ramazan ayı'nın günlerine dağıtılması, aslında bir tür manevî seyr-u sülûk programı gibi bizlere aktarmakta, değişimin kolay ve hızlı olmayacağını, parçadan bütüne ilerlemek gerektiğini bizlere sunmaktadır. Yani kitap, sadece bilgi vermez; okuyucuyu adım adım kalbî bir yolculuğa davet eder.
Genel olarak30 Günde Manevi Devrimkitabı okuyucusuna;
Ramazan ayını sadece aç kalınan bir ay olmaktan çıkarıp, yeniden inşa edilen bir hayat projesine dönüştürme çabası sunmaktadır. En güçlü yönü ise okuyucusuna şunu hissettirmesidir: Ramazan seni değiştirerek geçsin.”Eleştirel açıdan bakacak olursak;
Bu kitap okuyucusuna derinlemesine bir ilmî birikim sunmamaktadır. İslami ilimler alanında eğitimi olanlara bu kitabın içeriği basit gelse de aile ile okunabilecek ve ortaokuldan itibaren her yaş grubu ile okunup kritiği yapılabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Herkese tavsiye, dostlara emir...