Spoilerle karışık inceleme
2026 17. kitabı
Okunma: 22 Mart 2026 17:15
Ferid Edgü den okuduğum ilk kitaptı. Dili biraz derin anlayış ve kavrama istiyordu üstü kapalı ya da anlaşılmayacak bazı cümleleri vardı bazı yerleri iki defa okudum. Genel olarak fena değildi sadece sonu belki farklı olabilirdi. Yer yer hayal mi görüyor gerçeği mi anlatıyor diye çok düşündüm ve haliyle ara ara koptum. Yani tabii değişik ve sıradışı bir konu; sonuçta bir vakit gözünüzü açıyorsunuz farklı bir yerdesiniz, geçmişinizi hatırlamıyorsunuz,bilmediğiniz insanların arasındasın ve en önemlisi sizi anlayan yok ve farklı bir dil konuşuluyor. Kahramanın bir denizci olup olmadığını? Sürgün olup olmadığını yoksa gerçekten bir kazazede olup olmadığıni çok düşüneceksiniz kitapta. Eeesi kazazedemiz yavaş yavaş tanışır köy halkıyla ve hem öğretmen hem öğrenci olur onlara okul açar valiyle de sıkıntılar oluyor ve uzun ve zorlu geçen bir kış bekler onu. Doğu'da köyde öğretmenlik yapanlar bilir iletişimin ulaşımın zorluğunu ve şunu söylemek istiyorum bundan önce de iki dil bir bavul filmini izlemiştim tam olarak bu konuyla paraleldi öneririm (: Eeesi nerde kaldık bir sürgün mü bir kazazede denizci olduğu bilinmez kahramanımız köy halkıyla tanışır öğrencilerle de görmediği birçok şey görür bebeklerin ölümü, salgın hastalıklar gibi vs. Çocuklara nerden ne öğretecegini bilemez ama en sonunda her iki tarafta memnun olur. Ve Halitin mevzusu da etkileyiciydi daha kundaktayken bir mevzu yüzünden babası öldürülür daha sonra üç çocuğu o başka yerde çalışırken ölür çok korkunç şeyler bunlar ama kıyıda köşede olur geçer kim önemser ki! Birçok şeyde böyle olmuyor mu ?!.. Eesi sonra bu iki acemin olayından içeri girmişmis ne kadar doğru bilinmez ve sonra kaybolur Halit( Kahraman bunu sorgular ve Halit kırılır).Eesi olaylar tuhaf devam eder. Kahramana birçok kişiden gelen farklı mektuplar akla zarar cidden hikayenin sonunda herkese cevap verip ayrılacaktır daha sonra toplu cevap yazar ve ordan ayrılmak ister. Ve Halit çıkar gelir bır atın sırtında onu da alır ve bu olayı halledip sarp kayalara getirip ona tekneyi gösterir inanamaz çünkü geçmişteki gördüğü yanılsamalardan sanar ve gerçek olduğunu öğrenince çok mutlu olur. Ve ordan ayrılır Halitin verdiği tüfekle ve halite evini bitirince mutlaka geleceğini diyip ayrılır. Kitapla sağlıcakla kalın İyi okumalar
Hakkari'de Bir MevsimFerit Edgü · Sel Yayınları · 201713,9bin okunma