·206 syf.····Okunma: 22 Mart 2026 23:42 Adler'i okumak benim için her zaman keyifli olmuştur. Her şeyi içgüdüsel ve kapalı bir zemine indirgeyen Freudcu psikanalize karşı toplumsallığı ve aidiyet duygusunu ele alması ferahlatıcıdır.
Bu kitapta da Adler kendi kuramı olan Bireysel Psikoloji'nin temel dinamiklerni farklı bağlamlar üzerinden ele alıyor., aşağılık ve üstünlük kompleksini, kardeş sıralamasınınin bu bağlamlarda nasıl göründüğünü sade bir dille aktarılmış. Okuması da oldukça akıcı bu yönüyle psikolojiye ilgi duyan herkes için erişilebilir bir eser.
Ancak Adler’i okurken dikkatimi çeken ve bu kitapta da kendini hissettiren bir nokta var: kuramındaki bazı içsel çelişkiler. Adler, her bireyin biricik olduğunu vurgularken, açıklamalarında sıklıkla genellemelere başvuruyor ve pek çok davranışı aşağılık ya da üstünlük kompleksi üzerinden yorumluyor. Bu durum, kuramın açıklayıcı gücünü artırsa da zaman zaman indirgemeci bir bakış açısına kaymasına neden oluyor.
Özellikle kardeş sıralaması konusundaki keskin genellemeler, bu çelişkinin en belirgin örneklerinden biri. Her bireyin kendine özgü yaşam koşulları ve deneyimleri olduğu düşünüldüğünde, bu tür net sınıflandırmaların her zaman geçerli olmayabileceği ortada.
Kitap genel olarak fena değildi, okuması oldukça kolay ve güzeldi.