2025 11. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2025 21:01
Elimde tuttuğum kitap, öyle sıradan bir trajedi değil. Elimde bir çığlık var resmen. Hem Latince, hem Türkçe. Yani yalnızca hikâyesini değil, ruhunu da okuyorsun. Bir yanda Roma’nın sert felsefi kalemi Seneca, öte yanda düşmüş bir kentin, Troia’nın, talihsiz kadınlarının feryadı. Ne anlatıyor bu kitap? Troia’nın düşmesinin ardından geride kalan kadınların, özellikle Hekabe’nin, Kassandra’nın, Andromakhe’nin yaşadıkları derin acıları, esaretin gölgesinde kaybolan onurlarını ve geçmişlerine duydukları özlemi anlatıyor. Savaşın sadece savaşmadığına, bir toplumun kalbini nasıl parçaladığına şahit oluyorsun. Neden okunmalı? Çünkü bu sadece antik bir metin değil. Bugün hâlâ savaşta kaybeden kadınların hikâyesi… Üstelik Çiğdem Dürüşken tarafından Latinceden doğrudan Türkçeye çevrilmiş. Yani lafın özüyle, duygunun özüyle karşı karşıyasın. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkmış, Hasan Âli Yücel Klasikleri Dizisi’nin bir parçası. Yani kültür birikiminin altın zincir halkalarından biri bu kitap. Ve evet, elimdeki 7. basım. Demek ki yalnız değilim bu trajediye kulak verenler arasında. Kısacası, bu kitap bir öykü anlatmaz. Bir yara gösterir. Bir gözyaşı değil, bir isyan damlar satır aralarından. Ve eğer bir gece, düşünceler içinde kaybolmak istersen… bu kitap seni bekliyor.Şimdiden keyifli okumalarınız olsun.
2025 Okuma Raporları
Troialı KadınlarSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020404 okunma