2025 16. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 00:03
Elimde öyle bir kitap var ki, sadece bir roman değil; adeta insanlığın bütün acılarını, umudunu ve vicdanını bir araya toplamış bir eser. Victor Hugo’nun Sefiller’i, toplumun en alt tabakasındaki insanların çığlığını, adalet arayışını ve insan olmanın anlamını gözlerimin önüne seriyor.Romanın merkezinde Jean Valjean var. Bir parça ekmek çaldığı için yıllarca kürek mahkûmu olarak sürünmüş, özgürlüğe çıktığında ise toplum tarafından “suçlu” damgası yemekten kurtulamamış bir adam… Ama asıl mesele şu: Hugo, Valjean üzerinden bize ikinci bir şansın, merhametin ve vicdanın ne kadar dönüştürücü olduğunu gösteriyor. Onun hayatı, sadece kendi kaderini değil, karşısına çıkan insanların da kaderini değiştiriyor.Bir yanda ise Javert var. Kanun ve düzenin temsilcisi; ama öyle katı ki, insana yer bırakmıyor. Onun gözünde suç bir kere işlenmişse, insan artık sonsuza kadar suçludur. İşte Hugo burada çok derin bir tartışma açıyor: Kanun mu daha üstün, yoksa merhamet mi? Roman boyunca Fantine’in, Cosette’in, Marius’un hikâyeleriyle karşılaşıyorum. Fantine, toplumun acımasızlığına kurban giden bir kadın; Cosette, umut ve masumiyetin simgesi; Marius ise gençliğin ve ideallerin peşinden koşan biri… Paris’in dar sokaklarında, barikatlarda, yoksulların evlerinde gezerken, Hugo bana sadece bireylerin dramını değil, aynı zamanda dönemin Fransa’sını –adaletsizliği, yoksulluğu, isyanı– anlatıyor. Ve işin en vurucu tarafı şu: Bu hikâyede hiçbir karakter “tamamen iyi” ya da “tamamen kötü” değil. Hepsi insani zaaflarıyla, acılarıyla, seçimleriyle karşımda duruyor. Sefiller aslında sadece roman kahramanlarının değil, hepimizin hikâyesi. Çünkü hepimiz bazen Valjean gibi ikinci bir şans arıyoruz, bazen Javert gibi kurallara saplanıyoruz, bazen de Cosette gibi saf kalabilmeye çalışıyoruz.Benim için Sefiller, kalın ciltlerinden çok daha ağır bir şey: İnsanlığa tutulmuş bir ayna. Okudukça hem kendi vicdanımla yüzleşiyorum hem de hayatın adaletsizliklerini daha derinden hissediyorum. Ama aynı zamanda şunu da görüyorum: Ne olursa olsun, merhamet ve sevgi, insanı gerçekten özgürleştiren şeylerdir. Kesinlikle tavsiye ederim. Ama şöyle söyleyeyim, Sefiller öyle “bir solukta okunup bitirilecek” hafif romanlardan değil. Ağır bir dili var, uzun betimlemelerle dolu, hatta bazen Hugo olay örgüsünü bırakıp sayfalarca tarih, siyaset ya da Paris’in kanalizasyon sistemi hakkında anlatıyor. İlk başta bu kısımlar yorucu gelebilir. Ama işin güzelliği de orada: sabırla içine girdikçe, sana sadece bir hikâye değil, koca bir hayat dersi sunuyor. İnsanın vicdanı, merhamet, adalet, toplumun acımasızlığı, aşk, fedakârlık… Hepsini çok güçlü şekilde hissettiriyor. Benim gözümden şöyle: • Eğer uzun, derin ve karakterlerle beraber yolculuk edeceğin bir roman istiyorsan → çok doğru bir seçim. • Ama hızlı, akıcı, çabuk bitecek bir şey arıyorsan → seni biraz zorlayabilir. Kısacası, Sefiller sana sadece bir okuma deneyimi değil, bitirdiğinde “iyi ki okudum” dedirtecek bir yaşam deneyimi veriyor.
2025 Okuma Raporları
Sefiller (2 Cilt Takım)Victor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025105,3bin okunma