Kitap, başörtülerini çıkaran 102 kızla yapılan mülakatlar ve onların değerlendirmesinden oluşuyor. Yazar aynı zamanda akademisyen.
Kitapta örtüsünü çıkaran kızların, önce mevcut psikolojik durumları sonra açılma serüvenleri en son keşkeleri irdelenmekte.
Ümit Hoca, başörtüsünü çıkaran kişilerin çoğunlukla nevrotik ve sınırda kişilik tipi gösterdiğini, bu kişilerin diğer insanlara göre kişilik örüntülerinin farklı olduğunu söylüyor.
Görüşmecilerin açılma nedenleri arasında psikolojik, sosyolojik nedenlerle kendini gösterme, sorularına cevap bulamama veya o yaşantının ağır gelmesi gibi pek çok faktörün etkisi de yer almakta. Görüşmecilerin yaş ortalaması yirmili yaşlar. Bu yüzden örtünün temsil ağırlığının onları yorduğu da göz ardı edilmemeli.
Örtüsünü çıkarması konusunda diğer kişilerden yorum bekleyen görüşmeci de var beklemeyen görüşmeci de. Yapılan eylemler çoğunlukla başkaları üzerinden okunmakta. Bu kişilerin kendine dönük sorgulayıcı yaklaşımda bulunanları az.
Okuyucu olarak gördüğüm, görüşmecilerin başörtüsünü bir kimlikten ziyade kılık kıyafet olarak görmesi, yıllardır dayatılan "örtü" algısıyla dayatılan olumsuzluklara yenik düşülmesi.
Ümit Hoca'nın da dediği gibi görüşmecilerin karakterleri ve kişilik özellikleri onların dini ve psikolojik durumlarını etkilemektedir.