2026 9. kitabı
Okunma: 18 Mart 2026 00:00
Daniel Keyes’in bu etkileyici romanı, zihinsel engelli bir adam olan Charlie Gordon’ın hikâyesini anlatır. Charlie, zekâsını artırmayı amaçlayan deneysel bir ameliyata katılır. Bu ameliyat daha önce Algernon adlı bir fare üzerinde başarıyla uygulanmıştır. Ameliyattan sonra Charlie’nin zekâsı hızla artar ve bir süre sonra dahi seviyesine ulaşır. Ancak bu süreçte: Eskiden arkadaş sandığı insanların aslında onunla alay ettiğini fark eder Zekâ arttıkça yalnızlaşır ve duygusal olarak zorlanır Bilimin ve insanların ona yaklaşımını sorgulamaya başlar Daha sonra Algernon’un zekâsı gerilemeye başlar ve ölür. Charlie de aynı sonun kendisini beklediğini anlar. Gerçekten de zamanla eski hâline geri döner. Hikâyenin sonunda Charlie, tekrar eski hayatına döner ve son dileği, Algernon’un mezarına çiçek bırakılmasıdır. Bu kitap sadece bir bilim kurgu hikâyesi değil; insan olmanın ne demek olduğunu sorgulatan oldukça duygusal bir anlatı. Charlie’nin değişimi, okuyucuya empatiyi, yalnızlığı ve kabul edilme ihtiyacını çok güçlü bir şekilde hissettiriyor. En etkileyici tarafı ise şu: Zekâ arttıkça mutluluğun garanti olmadığını çok çarpıcı. Başta sadece ilginç bir deney hikâyesi gibi geliyor ama Charlie’nin değişimini okudukça içimde garip bir hüzün oluştu. En çok da şunu düşündüm: İnsan gerçekten neyle “değerli” olur? Zekâ mı, yoksa hissettikleri mi? Charlie’nin yalnızlığı ve anlaşılma isteği bana çok gerçek geldi. Özellikle zekâsı arttıkça insanların aslında ne kadar yüzeysel olabildiğini fark etmesi biraz sarsıcıydı. Kitabı bitirdiğimde içimde hafif bir boşluk kaldı diyebilirim. Bana göre bu kitap, sadece okunup geçilecek değil; insanın kendine dönüp bakmasına neden olan bir hikâye. Kısacası: Hem düşündüren hem de insanı derinden etkileyen bir klasik. 8/10 Peki siz okudunuz mu? Okuduysanız sevdiniz mi?
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,6bin okunma