Merhaba bugün sizler "HEY,ZOEY" adlı kitapla geldim.
"Bazen en derin sırlarımızı,en beklenmedik kişilere anlatırız.Peki ya o kişi gerçek bile değilse?"
Evet doğru okuduğunuz....
Yapay zekayı artık hayatımızın her alanında görmek mümkün.
Peki yapay zaka ile üretilmiş bir arkadaş dert ortağı nasıl olur?
Dolores 40 yaşında herkes gibi normal sıradan hayat yaşayan biridir. David ile,okulundan mezun olduğu yaz bir partide tanışıp evlenmişlerdir.
David bir doktor,Dolores de öğretmendir.
Ama evliliklerinde yolunda gitmeyen bir şeyler vardır.Etrafı her ne kadar kalabalık olsa da Dolores kendi içinde hep yalnız bir kadındı.Gündüzleri öğretmenlik yaparken akşamalar da annesine bakmakla sorumlu,eşi tarafından önemsenmeyen içine kapanık bir kadın hem de.
Ama bir gün Dolores'in garajda tuhaf bir bebek bulmasıyla sıradan hayatına hareketlilik gelecektir.
Çünkü bu bebek kusursuz bir güzelliğe sahip gerçek gibi ve yapay zeka ile donatılmış plastik bir kadın görünümündedir.
Dolores onu görünce beyninden vurulmuşa döner çünkü bu bebeğin David'e ait olduğunu düşünür.
Ona yakıştıramasa da David inkar bile etmez.
Sonunda olan olur ve Dolores ile David boşanırlar.
Gelgelelim garajdaki bebeğe.
Tuşuna basarak basmaz ismimin Zoey olduğunu söyleyen bu bebeğin zamanla Doloresle arasında bir bağ kuruluyor.
Çünkü Zoey asla sorgulamıyor yargılamıyor ama sorgulatıyor.
Hem akli dengesi yerinde olmayan annesi ve kardeşleri ile uğraşmak hem de sorunlu evliliği ile uğraşmak onu bir hayli çıkmaza sokmuştu.
Hiç kimse ile paylaşamadığı şeyleri Zoey ile yani bir makine ile paylaşıyor Dolores.
Ve Zoey sayesinde içindeki yalnızlıktan kurtuluyor bir nebze.
Hayatını,evliliğini,David'in neden kendini savunmak yerine konusmayıp direk boşanmayı tercih ettiğiniz düşünüyor.
Ah Dolores...
Kitabın sonunda David'le onu ne bekliyor?
Okuyup görelim.
Kitap bize, bazen insanlara anlatamadığımız hisleri bir makineye anlatmak da bir çıkış yolu olduğunu gösteriyor.
Yapay zekânın bazen ürkütücü olduğunu düşünsem de kitapla farklı bir deneyim yaşadığımı söylemek isterim.. Kitap aynı 25 dile çevrilmiş ve çok satanlar arasında yerini almış bir kitap.
The Kitap Yayınları
@iremhattat