2026 3. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 23:39
Öncelikle ağır bir kitaptı. Okuması inanılmaz zordu benim için. İlk 100 sayfa inanılmaz gözlerim doldu birazda hassas olduğum bir süreçten geçtiğim için de olabilir. Bu kitabı herkese tavsiye edemem açıkcası. Sürekli düşük bir enerjide ve gittikçe iç burkan bir yapısı var. Sosyalist Bulgaristan dönemini kitapta çok iyi görüyoruz. Yazarda buna baya bir değinmiş. İnsanların neler çektiğini bu yönetimin toplum üzerinde nasıl etkileri olduğunu hem ekonomik hemde sosyal boyutlarını çok güzel anlatmış. Kitabın ilk yarısında babasının hastalığının nüks ettiği süreçten öldüğü sürece doğru gidiyor ve gerçekten çok acı ama yazar aralara komik anıları sokuşturarak yüzümüzde buruk bir tebessüm oluşturmayı başarıyor. Diğer yarısında ise yas sürecini anılara bol bol dalarak anlatıyor. Ve bu kitap sayesinde farklı din ve dile sahip olsakta aile yapılarımızın, baba figürünün ailedeki yapısının ve duruşunun ne kadar benzediğini farkettim. Bu kitabı okuyanlar içinde birkaç film öneriyim yeri gelmişken: Aftersun 2022 Bir baba ve kızın Fethiyede geçirdiği bir yaz tatilini anlatıyor. Kitapla çok bağlantılı gelmeyebilir başta ama izledikten sonra film hakkında youtubedan bir kaç analiz videosu izleyince az çok bir bağlantı kurabilirsiniz. Babam ve Oğlum 2005 Sadece izleyin yani bunun hakkında hiçbir şey diyemem. İzlerken aynı bu kitaptaki gibi o yoğun hisleri hissedeceksiniz tekrardan. Son olarak biraz daha yas biçimlerinin nasıl insanlar için farklı olduğunu anlamak için Hamnet 2025 Bu filmler hakkındaki yorumlarımda aşağıdaki linklerde: boxd.it/dAAdBf boxd.it/dpPQEN boxd.it/d3cctf
Bahçıvan ve ÖlümGeorgi Gospodinov · Metis Yayınları · 202514,7bin okunma