2026 16. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2026 13:19
İlk kez Halil İnalcık'tan tarih okudum. Halil İnalcık benim hep okumak istediğim ama anlayamam diye önyargı ile yaklaştığım, okumaktan biraz korktuğum bir tarihçi. Fakat hiç de korktuğum gibi değilmiş, o kadar yalın, o kadar sade bir anlatımı var ki, sıkılmadan, çok fazla altını çizerek, not alarak, araştırmalar yaparak okudum ve çok keyif aldım. Bu kitap sayın Halil İnalcık hocanın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının ürünü; eserin ilk cildi. . . Osmanlı Devleti'nin beylikten köklü bir imparatorluk oluşunu okuyoruz. Halil İnalcık Osmanlı'nın imparatorluk haline gelme sürecini sadece savaşlar ve fetihler çerçevesinde siyasi bir tarih olarak anlatmıyor; dönemin toplumsal-ekonomik alt yapısı, nüfus dinamikleri, göçler, tarım ve ticaret, şehirleşme, toplumun sosyal yapısı olarak çok geniş bir çerçeveden sunuyor. O kadar muazzam bir emeğin ürünü ki bu eser, okurken hayran olmamak mümkün değil. . . Tarih bilgimin sınırlarının genişlediğini hissettim. Bilmediğim birçok şey öğrendim, doğru bildiğim yanlışları da düzeltme imkanı buldum. Halil İnalcık hocamı saygı, sevgi ve minnetle anıyorum; ruhu şad, mekanı cennet olsun. . . . Tarih okumak isteyen ama tarih kitaplarını sıkıcı bulan, anlamakta zorlanan, tarihe önyargı ile yaklaşan arkadaşlarım varsa benim gibi, Gök Hanım tavsiyesi olsun, keyifle okudum, keyifle okunsun.
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20103,213 okunma