2026 24. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 11:54
Bir insanın kimliği kendi seçimleriyle mi oluşur yoksa ailesinin o isme yüklediği anlamla mı ? Doğduğun ev kaderinse… ya kimliğin? İsimler – Florence Knapp Selamlar Bugün bitirdiğimde beni uzun uzun düşündüren, yer yer kendimle yüzleştiren bir kitapla geldim. Okurken sadece bir hikâye okumadım… aynı zamanda hayatın küçük gibi görünen ama aslında yönünü değiştiren detaylarını da düşündüm. Cora ikinci çocuğuna hamile kaldığında isim aslında bellidir: Aile geleneği haline gelmiş babasının adı Gordon… Ailede doğan her erkek çocuğa verilen, nesilden nesile aktarılan bir isim… Çünkü bazı insanlar, kendi hayatlarında yapabilecekleri her şeyi yaptıklarına inanır ve isimlerinin yaşamaya devam etmesi gerektiğini düşünür. Ama bazen… Önceki nesilleri memnun etme ihtiyacı, sonraki nesilleri sevme ihtiyacının önüne geçebiliyor. Kitap üç farklı isim üzerinden ilerliyor: Bear, Julian ve Gordon. Ve tek bir sorunun etrafında dönüyor: Bir çocuğa verilen isim gerçekten hayatını değiştirebilir mi? Aynı çocuğun, farklı isimlerle yaşayabileceği üç farklı hayatı okuyoruz. Ve her biri bize başka bir ihtimali gösteriyor. Okurken ister istemez kendimi de düşündüm… Benim doğumumda da bir isim hikâyesi var… Annemin bana vermek istediği isim farklıymış, ama kimliğimde babamın verdiği isim kalmış. Ve şu soru aklıma takıldı: Acaba annemin dediği olsaydı… ben yine ben olur muydum? Yoksa bambaşka birine mi dönüşürdüm? Bu kitap bana şunu düşündürdü: Belki de isimler sadece bir başlangıçtır… Ama o başlangıcın yönü, bir hayatın hikâyesini değiştirebilir.
İsimlerFlorence Knapp · Domingo Yayınevi · 2026378 okunma