Putları Yıkan Bir Kalem...
2026 164. kitabı
Fazıl Sayın’ın bu eseri benim için bir kitap değil; cemiyetin üzerine boca edilmiş bir kova soğuk su, sahte kutsalların suratına çarpılmış bir hakikat aynasıdır. Sayın, kelimeleri birer mermi gibi kullanırken; bizi o alışılagelmiş, o uyuşturucu entelektüel gevezeliklerden çekip alıyor ve hayatın o en çıplak, en vahşi üçgenine hapsediyor: Gökyüzünde süzülen "kuşlar"ın o ulaşılamaz özgürlüğü, yerin dibinde karanlığı eşeleyen "köstebekler"in o sinsi aidiyeti ve tepemizde dikilen o sahte "tanrılar"ın kibri... ​Edebi bir düz yazı ile bu zihin fırtınasını anlatmam gerekirse; bu kitap, bir "itiraz" manifestosudur. Fazıl Sayın, o keskin ve tavizsiz diliyle; insanın kendi yarattığı putlara tapma zavallılığını, toplumsal ikiyüzlülüğü ve "aydın" geçinenlerin o derin uykusunu birer birer deşifre ediyor. Okurken hissettiğim; bir adamın tek başına, bütün bir dünyaya, bütün bir yerleşik düzene karşı açtığı o asil ve yaralı savaştır. O, "kuşlar" gibi yüksekten bakarken, "köstebekler"in kazdığı kuyuları görüyor ve o sahte "tanrılar"ın iplerini pazara çıkarıyor. ​Okurken şunu iliklerimde duydum: Sayın’ın dili, tıpkı karakteri gibi köşeli, dürüst ve alabildiğine sert. O, okuyucuyu okşamak ya da ona duymak istediklerini söylemek için yazmıyor; aksine, huzurunu kaçırmak, o konforlu yalanlarını elinden almak için saldırıyor kelimelerle. "Kuşlar"ın o trajik yalnızlığı ile "köstebekler"in o sürü psikolojisi arasındaki o devasa uçurumu gördüğümde; aslında hepimizin bir yerlerde, o sahte tanrıların gölgesinde nasıl da küçüldüğümüzü anladım. ​Nihayetinde bu kitap, benim için bir "kendine gelme" çığlığıdır. Fazıl Sayın ile beraber anladım ki: Gerçek özgürlük, kuş olup uçmak değil; köstebeklerin karanlığına ve tanrıların gazabına rağmen kendi hakikatini söyleyebilmektir. Kitap bittiğinde zihnimde kalan; ne o teorik tartışmalar, ne de o sert eleştirilerdir; sadece o sönmez, o mağrur ve o berrak sesin yankısı: "Başkalarının cennetinde uşak olacağına, kendi cehenneminde hür ol!" Fazıl Sayın
Duygu ve Düşünce
Kuşlar, Köstebekler ve TanrılarFazıl Sayın · Çolpan Kitap · 201822 okunma