·156 syf.·
2026 9. kitabı
Kur’an-ı Kerim'in en çok okunan ve ezberlenen bölümlerinden biri olan Amme Cüzü, çoğu zaman sadece tilavet ve ezber yönüyle hayatımızda yer alır. Ancak Amme Cüzü Tefsir NotlarıAmme Cüzü Tefsir Notları kitabı bu alışkanlığımızı bir tık ileriye taşımayı hedefleyerek ayetlerin anlam dünyasına kapı aralayan kıymetli bir çalışmadır. Kitapta klasik bir tefsir kitabı gibi sistematik ve akademik bir dil yerine daha çok ders ortamında yapılan anlatımların notlaştırılmış hâlini bulacaksınız. Zira bu çalışma, Süleyman Hilmi TunahanSüleyman Hilmi Tunahan Hazretleri’nin Amme Cüzü tefsirine dair talebeleri tarafından alınan notlardan oluşmaktadır. Aslında bu tefsir notlarının böyle bir çalışma ile aktarılması bana biraz da ders halkasında bulunuyormuşum gibi bir hissiyatta verdi. Aklıma katıldığım ders halkaları geldi ki burada gözüme birazcık hasret tozu kaçmış olabilir... Kitabın içeriğinde; Sûreler detaylı akademik analizlerden ziyade; kısa ama vurucu açıklamalarla, kalbe hitap eden yorumlarla, yer yer tasavvufi derinlikle ele alınmaktadır. Böyle olması da bu kitabı özellikle tefekkür odaklı okumalar için çok uygun hâle getirir. Dilinin ağır olmaması, Amme Cüzü’nü anlamaya yeni başlayanlar için de bir kolaylık sağlar. Lakin bu kitap; Akademik veya detaylı bir tefsir beklentisi olanlar için yeterli olmayabilir. Çünkü kitabın içeriğinde kaynaklandırma ve sistematik analiz sınırlıdır. Kitap daha çok kalbî anlayış kazandırmayı hedeflemektedir. Kimler İçin Uygun? * Amme Cüzü’nü ezberleyen ama anlamını derinleştirmek isteyenler * Tefsire yeni başlayanlar * Kısa, öz ve etkili açıklamalarla ilerlemek isteyenler Genel Değerlendirme Amme Cüzü Tefsir NotlarıAmme Cüzü Tefsir Notları kitabı, ilmi derinlikten ziyade manevî derinliği öne çıkaran bir eserdir. Okuyucuya uzun uzun açıklamalar sunmak yerine, kısa ama düşündüren yorumlarla Kur’an-ı Kerim ile bağ kurdurmayı hedefliyor. Bu yüzden bu kitabı, bir başlangıç tefsiri veya tefekkür rehberi olarak görmek daha doğru olur. Yukarıda yazılanların hepsinden daha da önemlisi kitabın metni, Arapça ve Farsça kelimelerin yoğun olduğu Osmanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Günümüz Türkçesine göre ağır ve klasik bir üslup içerdiğinden özellikle medrese geleneğine aşina olmayanlar için zorlayıcı olabilir. Tefsire başlamak yahut tefsirde farklı kaynak okumak isteyenler ve birde Osmanlı Türkçesini geliştirmek isteyenler için kıymetli ve faydalı bir eser olacağına inanıyorum.
Amme Cüzü Tefsir NotlarıKolektif · Fazilet Neşriyat · 201716 okunma
1 +1'leme