İncelemem
2026 2. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 22:15
İlk kez sosyal medya aracılığıyla tanıştığım bir eseri okudum. Realistik bir inceleme yapmaya gayret edeceğim. Öncelikle ilk sayfalarda sıkılarak ve şans vermek zorunda olduğumu düşünerek devam ettim. Kitabın ilerleyen sayfalarında olay örgüsü ilerledikçe ve özellikle de Bay Gordon dahi durumdayken eski halini hatırladığı anları ve anıları beni çok etkiledi. Eserde şu ana kadar yorumlanmayan bir kısım var ki o da anne, baba tutumu.. Annenin hala Gordon’ u evden gönderdiği anda kalması, bunamış olması ve aklının gelgitleriyle uğraşırken bile elalem ne der kafasında olması bütün bunlara rağmen eserin dahisinin annesine yoğun bir empati geliştirebilmesi, babasının ise onu tanımaması ve ona rağmen hesap sormaması beni çok etkiledi. Fare kavramına bakış açımı ciddi anlamda etkiledi diyebilirim. Deney faresi deyip geçtiğimiz o hayvanlar çeşitli deneyler kullanılarak tüm dengeleri şaşıyor. Bunu en iyi Charlie karakterinin eski haline dönerken ki hallerini fare ile benzetmesinden anlıyorum. Ben de bir anneyim ve çoğu zaman bebeğimle ilgili düşündüğüm ‘ Ayına uygun bu hareketleri yapabilir, bu davranışları yapabilir’ tarzı basmakalıp düşüncelerimi tamamen yıktı. Charlie’ nin annesi ile geçen tuvalet konusundaki sarsıcı bir sahnesinde annesi ona tuvalete gidebileceğini ve çişini tutabileceğini bundan emin olduğunu söylediğini okudum. Ancak Charlie böyle durumlarda donup kaldığını hareket edemediğini ve olduğu yere yapıverdiğini ekliyor eserde. Bu sebeple de annesine kendini hiçbir zaman ifade edemiyor. Ben her ne kadar yavrusunun ihtiyaçlarına göre ilerleyen bir anne olsam da Charlie’ nin yaşadıklarını görünce kendimi sorgulamadan yapamadım. Acaba istemediği bir yemeği yiyor mu ısrar ediyor muyum? Sırf ayına uygun diye ona fazla beklenti yüklüyor muyum diye… Charlie karakteri maalesef hayatımızın her anında her yerde görebileceğimiz biri… Belki adı farklı ama hikaye aynı, dalgaya alınanlar, anlaşılmayanlar, çiğnenip geçilenler… Bu kitap tüm insanlığa okutulmalı… Eserde hastane müdürünün gönüllü çalışan görevlilerle ilgili söylediği bir kısım var. ( tam olarak sözü yazmayacağım) Diyor ki kolay değildir tuvaletini temizlemeye çalışırken senin bütün her yerini kirlettikleri halde yine onlara yardımcı olmaya çalışmak… Bunu para ile yaptıramazsınız. Eserin sonlarına doğru iletişimin az olduğu daha çok gözlem yaptığı bir kısım var orda sıkıldım. Sebebi ise aynı gözlemleri kitabın başında da görmemden kaynaklıydı. Genel hatlarıyla beğendim, tavsiye ediyorum.
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,9bin okunma