2026 44. kitabı
Türklerin elinden Kur’ân-ı Kerim’i almadıkça onları yenemeyiz." (William Ewart Gladstone) İngiltere ve Rusya'nın Osmanlı devleti'ni bölme ve yok etme çabalarını tüm gerçekliğiyle yansıtan bir kitap. Öyle ki Osmanlı devleti'nin hem Avrupa kıskacına hem de içerdeki hainlere karşı nasıl bir mücadele verdiğini ve oynanan Büyük Oyunun nasıl planlandığını nelerin bahane edildiğini okudukça neler olup bittiğini daha iyi anlayacaksınız. 19. yüzyıl belkide dünyanın en bela zamanıydı, Balkanlarda kaynayan milliyetçilik kazanı, Kırım savaşı, Eflak ve Boğdan'ın birleşmesi, Bulgar meselesi, Ermeni sorunu, Mısır'ın işgali ve Yahudi'lerin Filistin'e yerleştirilmeleri süreçleri karşımıza çıkar. Bütün bu olayların arkasında İngiliz Willam Ewart Gladstone vardı, o İslam ve Türk düşmanı haçlı savaşçısı bir kişiliğe sahipti, Osmanlı'nın yıkılması sömürgeciliğin daha geniş bir coğrafyaya yayılması demekti. Kitap bahsettiği dönem açısından tam bir bilgi hazinesidir. Tarih ve Siyaset konularına ilgi duyanların okumasını şiddetle tavsiye ederim.
Büyük OyunTaha Niyazi Karaca · Timaş Yayınları · 201848 okunma