···Okunma: 05 Nisan 2026 15:21 55 yıllık ömrüne tam sayısı hesaplanamasa da en az 400 kitap sığdırmış, yaşadığı dönemde Orta Doğu bugünki gibi çok çalkantılı ve bu cangamede dahi yöneticilere cevaz verirken şahsi menfaatlerinin peşine düşmeden milletin(bu kavram herhangi bir ırk belirtmemekte aynı dine mensup olanlar anlamında kullanılmakta) refah ve huzurunu temin edebilecek cevazlar veren, -hükümdarlara yazdığı mektuplarda da onlara adalet ile verilen hükmün kıymetini salık vermeyi asla es geçmeyen, zekası ve muhakeme kuvvetinden dolayı hocasının bile gıpta ettiği, nizamiye medresesinde hocalık yapan daha sonra gelen isteklere de yok ben böyle iyiyim sağ olun diyebilen, bu dünya meşgaleleri içerisinde ruhu daralan ya da başka bir rivayete göre de öğrendiklerini yaşayamamaktan duyduğu ızdıraptan dolayı inzivaya çekilen, özellikle de öz eleştirileri gerçekten muazzam olan, tasavvufta aşırıya kaçan kardeşi Ahmet’e ise Şeriatsız tarikatın olmayacağı(tabi böyle demiyor da ben özet geçtim )uyarıları ile onun durduğu noktanın kıymetini gördüğümüz, mantık ilmini ayrı tutarak filozoflara reddiyelerinden tanıdığımız hatta bazı kıt akıllıların anlam veremediğivebağnazlıkla suçlamasına sebebiyet veren meşhur pamuk ve ateş örneğinde nedensellik ilkesine karşı çıkan ( Gazali bu örneği ile deistlere de gönderme yapar bunu şimdi fark ettim:) kaderi Selçuklu Devleti ile bir yazılmış, Hüccetül İslam , asıl adı Ebu Hamid Muhammed ibn Muhammed ibn Tavus Ahmet el Gazzali et tusi, rahmetullâhi aleyh
Gazali’nin biyografisi olan bu kitap titiz çalışmayla bir çok kaynak taraması yapılarak hazırlanmış. Kitaba eklenen derkenarlar Gazali’nin uğradığı şehirler hayatına dokunan isimler ve o dönemde yaşanmış tarihi olaylarla ilgili notları içeriyor. Bu tarihi olayları okumak benim için ayrı bir keyifti. Gazali’yi bir bütün olarak görebilmek ,anlamak için de önemli bir nokta.
Gazali‘nin önemli görülen eserlerinden 13 tanesi de ele alınmış. Gazali okumaya başlamadan önce fayda sağlayacağını düşünüyorum. Gazali’yi sevenlere, sevmeyenlere şiddetle tavsiye..
Ve de yazarın konağı bizim konaktan üç konak(tahmini 110 km falan)ötedeymiş, hemşerimmiş:)