Hiç yaşadığınız bir olayı bir kitapta okuduğunuz oldu mu? Okurken “Bu benim hikâyem…” dediğiniz anlar… İşte Müphem Uğultu tam olarak böyle bir etki bırakıyor.
Muzaffer Uzunoğlu bu eserinde dokuz öyküden oluşan, 104 sayfalık kısa ama yoğun bir dünya kurmuş. Öykülerin her biri hayatın içinden; öyle ki satırlar arasında ya kendinizi ya da çevrenizden birini mutlaka buluyorsunuz. Bu da kitabı sıradan bir öykü kitabı olmaktan çıkarıp adeta bir “yaşanmışlıklar toplamı” hâline getiriyor.
Yazarın en güçlü yönlerinden biri dili kullanımı. Her öyküde anlatım, karakterin ruh hâline ve bulunduğu çevreye göre şekilleniyor. Bu da anlatıyı daha gerçek, daha dokunaklı kılıyor. Üslubun bu kadar yerinde kullanılması, hikâyelerin etkisini artırarak okurun “bam teline” dokunmayı başarıyor.
Kitapta dikkat çeken en önemli noktalardan biri ise kötülüğün ele alınış biçimi. Yazar, kötülüğü sadece “kötü insanlar” üzerinden anlatmıyor; aksine onun nasıl sıradanlaştığını, nasıl sistematik bir hâl aldığını ve fark edilmeden hayatlara sızdığını gözler önüne seriyor. İnsanların bir anda değişmediğini, bu dönüşümün bir süreç olduğunu ve fark edilmediğinde herkesin bu düzenin bir parçası hâline gelebileceğini güçlü bir şekilde hissettiriyor.
Öyküler sadece bireysel hikâyeler sunmuyor; aynı zamanda toplumsal bir arka plan taşıyor. Her biri toplumun farklı kesimlerine, farklı sorunlarına ve insan ilişkilerine dokunuyor. Bu yönüyle kitap, bir gözlem kitabı olarak da değerlendirilebilir.
Bazı öyküler özellikle öne çıkıyor. “Helalleşmeme” öyküsü, adalet ve hesaplaşma duygusunu çarpıcı bir şekilde işlerken; kitaba adını veren “Müphem Uğultu”, yazarın insanlığa dair derdini açıkça ortaya koyuyor. Bu öyküde yazarın, daha iyi bir insan ve daha iyi bir toplum arayışı içinde olduğunu hissediyorsunuz. “Maça mı Geldik?” öyküsü ise insanın bulunduğu ortamdan nasıl etkilendiğini çarpıcı bir şekilde gösteriyor: Ne kadar iyi olursanız olun, yanlış bir çevrede bulunmak sizi de dönüştürebilir.
Kitap boyunca çıkarılabilecek pek çok mesaj var. En belirgin olanlardan bazıları şöyle özetlenebilir:
*Adalet, makamdan ya da güçten daha değerlidir.
*Gerçek bir derdi olan insan rahat edemez; o “müphem uğultu” vicdanında hep yankılanır.
*İnsan, bulunduğu çevreden bağımsız değildir; ortam, karakter üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.
*Hepimiz aslında benzer hayatların farklı versiyonlarını yaşıyoruz.
*Bazen bir insana verilebilecek en büyük destek, onun yanında durmaktır.
Ve belki de en önemlisi: Kötülük yalnızca başkalarına zarar vermez; insanın içini de çürütür. Buna karşılık merhamet, vicdan ve adalet insanı insan yapan temel değerlerdir.
Sonuç olarak Müphem Uğultu, kısa olmasına rağmen derinliğiyle etkileyen, düşündüren ve yer yer insanı kendi iç dünyasıyla yüzleştiren bir eser. Okuyup bitirdiğinizde bazı satırların zihninizde uzun süre yankılanacağını söyleyebilirim.