2026 24. kitabı
Okunma: 25 Mart 2026 12:43
Soluğun Mucizesi’nden sonra ikinci Sotakis kitabım ve sanırım yeni yazarımı buldum. Bir kaç kitabı daha var dilimize çevrilmiş, yenileri de gelecektir.. yazarımız genç. Dimitris Sotakis ismi öncelikle sinema alanında dillendirilen Yunan Tuhaf Dalgası (Greek Weird Wave) anlayışıyla birlikte anılıyor. Biraz açıklamıştım buraya ama fazla uzadı mevzu, sildim. Okuduğum iki romanda da kahramanlarımız kendilerini bile isteye tuhaf durumların içersine hapsediyor. Okur sinir krizleri geçirirken kahramanlarımız sıkıştıkları cendereden kurtulma isteği taşımıyorlar pek; inkar gibi biraz. Varlıklı ama mutsuz hatta depresif kahramanımız amcasının ölümüyle işsiz kalan hizmetkarı Marios’u işe alıyor. Süper Mario gibi becerikli biri, isim de bilinçli bir tercih gibi. Hayatına bir düzen geliyor; ilişkileri tam bir efendi-köle düzeninde.. Sanal ortamda bir kız arkadaş da (Anna) buluyor kendine, hayat mükemmel. Derken işler değişmeye ve olaylar raydan çıkmaya başlıyor. İlerleyiş öngörülebilir. Kitap akıcı, kısa sürede okunabilir ama bitirdiğimden beri düşünüyorum. Özellikle bitiş cümlesi epey oyalayacak gibi, pek çok faklı çıkarımım olsa da başkalarının görüşlerini de merak ediyorum; araştıracağım bir süre. Türkçe’de az sayıda kitabı olan Kobo Abe tarzını anımsattı bana. Benzer kimlik bunalımları, sıkışıp kalma ama çıkmama gibi insanı bunaltan atmosferler. Abe özleyip gelmeyeceğini bilenler için alternatif olabilir Sotakis. Çevirisi çok iyi; Fulya Aktüre tarafından yapılmış. Ayşegül Utku Günaydın editörlüğünde Delidolu yayınlarından çıkmış, 176 sayfa. Bu arada gördüğüm en doyurucu ‘labirent’ hissi bu kitapta çıktı karşıma.
Büyük HizmetkarDimitris Sotakis · DeliDolu Yayınları · 202266 okunma