Puan vermedi·349 syf.····Okunma: 27 Mart 2026 10:12 Cumhuriyet döneminin ilk kadın seramikçisi olan Füreya, Ayşe Kulin’in biyografi türünde kaleme aldığı, akıcı bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Kitapta özellikle Şakirpaşa Ailesi’nin yaşamı detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Daha önce aynı konuyu ele alan diziyi izlemiş olmam, karakterlere hâkimiyetimi artırmış ve okuma sürecinde herhangi bir karışıklık yaşamadan olayları daha iyi kavramamı sağladı. Füreya'nın yaşadığı acıları, seramik yaparken ki heyecanını, hastalandığı dönemi çok güzel işlemişti Ayşe Kulin.
Eserde tarihsel unsurların aktarımı oldukça başarılıydı. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bölümler son derece etkileyici bir şekilde sunulmuştu. Sanki gerçekten o dönemde yaşamış da her şeye şahit olmuş gibi bir anlatımı vardı. Yazarın anlatımı sayesinde kendimi adeta o dönemde yaşamış gibi hissettim; tarihî sahneler zihnimde canlandı.
Kitap, yalnızca tarihî bir biyografi olmanın ötesine geçerek insan ilişkilerini ve duygusal bağları da güçlü bir biçimde yansıtıyor.
Ayşe Kulin’in tarih anlatımındaki başarısı bu kitapta da görülmektedir. Tarihe ilgi duyan ve biyografi türünü seven okuyucular için keyifle okunabilecek bir eser olduğunu düşünüyorum.
Kitabın sonundaki resimler de kitabı tamamlayacak nitelikte hem aileyi görüyoruz hem de ailenin hayatını okuyoruz.